Cultuurjournalist Henk Roozeboom presenteert nieuwe theatervoorstellingen op Utrechtse podia. Dit keer over Angels in America.

In de voorstelling Angels in America speelt Maria Kraakman de rol van Harper. Zij is getrouwd met de homoseksuele Joe die aanvankelijk niet uit de kast durft te komen omdat homoseksualiteit in strijd is met de tradities van zijn Mormoonse geloofsovertuiging.

“Harper is leuk om te spelen omdat ze heel erg slim, open en grappig is,” zegt Kraakman. “Het is ook een rijk personage want aan de andere kant is ze ook heel erg tragisch omdat ze er alleen voor staat. Ze voelt dat haar man niet echt van haar houdt. Daarom raakt ze verslaafd aan de valium.”

            Ze lijkt dan geen onderscheid meer te kunnen maken tussen haar hallucinaties en de realiteit. Haar fantasiefiguren komen in Angels in America letterlijk tot leven. En niet alleen die van haar. We zien ook een engel en een geest verschijnen. De laatste is die van de in Amerika geëxecuteerde communiste Ethel Rosenberg.

            In Angels in America is meer tussen de hemel en de aarde op de podiumvloer te zien dan we doorgaans in het dagelijks leven waarnemen. Geesten, Engelen en verschijningen waar we allemaal wel iets mee hebben, lijken de makers te willen zeggen. Zij laten het publiek deel uitmaken van het stuk via een podiumbrede spiegel, achter op het podium, waarin het publiek zichzelf in de actie gereflecteerd ziet.

            De bovenzinnelijke aanwezigheid wordt op een gegeven moment schitterend gesuggereerd met een fantastisch toneelbeeld. Daarin zien we hoe een uitgelichte zandkolom vanuit de ‘hemel’ een verbinding maakt met de aarde. Daarbij klinkt het nummer This is Magic van Majical Cloudz, over het verlaten van een geest uit het menselijk lichaam.

             Regisseur Marcus Azinni vroeg Kraakman twee jaar geleden of zij aan de soundscape van deze voorstelling mee wilde werken. Vanaf die tijd luisterde zij met gespitste oren naar alle muziek uit de jaren 80, de tijd waarin Angels in America zich afspeelt. “Toen ik This is Magic hoorde, wist ik direct dat dit in de voorstelling moest komen,” legt Kraakman uit. “In Angels in America staat de doodsstrijd van twee aidspatienten centraal. This is Magic is het themanummer van een van hen, Prior. Deze melodie vergezelt de Engel wanneer ze hem bezoekt.”        

            Samen met vormgever Theun Mosk, kostuummaakster Femke van Neerven en regisseur Azzini maakte Kraakman deel uit van een klein team dat verantwoordelijk is voor de look and feel van de gehele voorstelling. “Dat was fantastisch om te doen, dan denk je mee over de adem en het ritme en waar de zwaartepunten van de voorstelling liggen.”

            Aanvankelijk wist Kraakman niet wat haar te wachten stond toen ze aan de repetities van deze beroemde en moderne klassieker begon. Dit moet dan dat moderne stuk zijn, was haar neutrale reactie. Maar toen ze er echt mee aan de slag ging, merkte ze pas hoe ongelooflijk rijk en kleurrijk het verhaal geschreven is. Kraakman: “De schrijver weet de tragiek zo mooi te versmelten met de lichtheid van de humor! Dat is ontzettend knap en iedere avond ontdek ik weer iets nieuws.”

Voorstelling: Angels in America, door: Toneelgroep Oostpool, te zien 5,6,8,9,10 mei in: theater Kikker. Maar zie, wegens de enorme toeloop, ook de speellijst op www.toneel­groep­oost­pool.nl