Cultuurjournalist Henk Roozeboom presenteert nieuwe theatervoorstellingen op Utrechtse podia. Dit keer de voorstelling Nanny uit Noodzaak.

Liefhebbers van het genre muziektheatervoorstelling worden op hun wenken bediend met de nieuwe voorstelling Nanny uit noodzaak van BO!NK Theater: Een amateurgezelschap dat keer op keer van zich doet spreken en vooral laat zien dat hun muziektheatervoorstellingen hartstikke leuk zijn.

             Dat gaat vooral op voor het aanstekelijke en enthousiasmerende spelplezier van de spelers. Het valt natuurlijk niet mee een vergelijking te maken tussen een professionele en een amateurmuziektheatervoorstelling. De budgetten voor professionele producties zijn torenhoog en dat is dan ook altijd aan het decor, de techniek, de cast en de entreekaartjes terug te zien.

            Maar juist in het geld schuilt ook het grote verschil tussen professioneel en amateur. Professionele producties zijn tot in de puntjes gepolijst en getimed. Natuurlijk weten die voorstellingen de emoties te raken. Maar het gaat er allemaal zo strak aan toe dat zelfs de uitdrukkingen op de gezichten van de spelers geschminkt lijken te zijn.

            Een weggelakte spontaniteit is niet terug te zien in de amateurmuziektheatervoorstelling Nanny uit noodzaak. Daar straalt van alle afzonderlijke spelers af dat ze enorm veel plezier beleven aan hun optreden en het maken van deze muziektheatervoorstelling. Met een vermakelijke gretigheid slepen ze het publiek het verhaal in.

            Een verhaal dat is gebaseerd op de film Mrs. Doubtfire van Joe Johnston uit 1993. Het huwelijk van carrièrevrouw Natascha Bergman en acteur Bruno die maar niet aan de bak kan komen, loopt op de klippen. Bruno blijkt niet in staat om zijn vier kinderen op te vangen en op te voeden. Alles komt op de rug van Natascha neer.

            De irritaties van Natascha stapelen zich op, terwijl haar werkdruk toeneemt. De bom barst tijdens het verjaardagsfeest van dochter Simone. Net als bij het Harense feestje Project X laat Bruno het zo uit de hand lopen dat Natascha’s grens bereikt is. Ze gaat van hem scheiden en de kinderen worden aan haar toegewezen.

            Bruno moet het doen met een karige bezoekregeling. Dat raakt hem zo diep dat de acteur besluit om op Natascha’s advertentie ‘nanny gevraagd' te reageren. Als kindermeisje weet hij zich al snel geliefd te maken bij zijn vier kinderen en zijn ex. Dat gaat natuurlijk net zo lang goed tot zijn lief bedoelde bedrog uitkomt.

            BO!NK Theater laat de acteurs dat verhaal vertellen in een reeks scènes die stuk voor stuk getuigen van een grote originaliteit en waarin zo’n beetje alle muziekstijlen aan bod komen. Bovendien zijn de scènes door regisseur Claudia van Ede voorzien van een lekker vlot uitgevoerde mis en scène.

            Het resultaat is dat de acteurs volledig tot hun recht komen Op sommige momenten wordt de grens van amateur naar professioneel zelfs overschreden. Erik Kreupeling speelt het klaar dat het kindermeisje zelfs in die wonderlijke outfit geloofwaardig wordt. Jory Schoondermark, zijn ex, heeft een prachtige zangstem.

            Een extra compliment gaat uit naar de jongeren in deze voorstelling. Zij laten zien dat ze het acteerniveau van een schoolvoorstelling al lang en breed voorbij zijn.

Voorstelling: Nanny uit noodzaak, door: BO!NK THeater, regie: Claudia van Ede, te zien in: Het Vorstelijk Complex Zimihc theater Zuilen, dd: 7,8,14,15,21 en 22 november, kaarten en informatie: www.nannyuitnoodzaak.nl