Cultuurjournalist Henk Roozeboom presenteert nieuwe theatervoorstellingen op Utrechtse podia. Dit keer Le Grand Départ en de rol van de fietsenmaker.

De theatervoorstelling Lotgevallen van een Fietsenmaker is speciaal geschreven voor de feestelijkheden rond Le Grand Départ. Het verhaal gaat niet over heroïsche tourverhalen maar is een ode aan de fiets met een klein rolletje voor de Kneet en er valt nog iets te winnen ook.

Bedenker en schrijver Willem Westermann van Kilimanjaro Productions, ontdekte, voor hij met dit tourproject aan de slag ging, hoe belangrijk de fiets wel niet is in de Nederlandse samenleving. “De gemeente vroeg mij een plan in te dienen om deel te nemen aan het culturele programma rond Le Grand Départ. Hoe meer ik daar over nadacht, hoe meer ik me bewust werd van de plaats die de fiets in ons leven inneemt.”

            “Dat begint al wanneer je amper kan lopen en een driewieler of een fietsje met twee zijwieltjes onder je kont krijgt,” zegt Westermann. “Vervolgens groeien de fietsmaten met je lichaamsgroei mee en wordt de fiets je belangrijkste vervoersmiddel.” Dat de fiets een belangrijk, zo niet het belangrijkste, vervoermiddel van de Nederlanders is, blijkt bijvoorbeeld wel uit de duizenden fietsen die dagelijks in het stations gebied worden geparkeerd.

            Spil in het web van deze fietscultuur is de fietsenmaker. Hij is, volgens Westermann, de mecanicien die letterlijk aan onze cultuur sleutelt. De voorstelling Lotgevallen van een Fietsenmaker moet dan ook gezien worden als een ode aan dit ambacht. Om de Utrechtse fietsenmakers nog meer in het zonnetje te zetten heeft de theaterproducent een prijsvraag in het leven geroepen waarbij de bezoekers van de voorstelling een gratis onderhoudsbeurt kunnen winnen bij de fietsenmaker.

            “In Utrecht heb ik een aantal fietsenmakers kunnen vinden die met groot plezier aan dit project mee willen werken,” zegt Westermann. Meedingen naar de onderhoudsbeurtprijs is eenvoudig. De toeschouwer kan bij een deelnemende fietsenmaker (zie website) een wedstrijdzonneklep ophalen, koopt een kaartje voor de voorstelling en maakt met klep en kaartje kans op die sympathieke prijs wanneer hij de voorstelling bezoekt.

            Het verhaal gaat over fietsenmaker, Bas, die zijn werkplaats moet verlaten omdat een projectontwikkelaar de wijk heeft opgekocht. Bas is niet zo’n vechter. Zijn alter ego, de man die hij bewondert, Gerrie Knetemann, probeert Bas met zijn typische ‘Kneetopmerkingen’ als ‘zit niet te linkeballen’ of ‘je moet keihard doorkachelen’ uit zijn schulp te praten. En ondertussen speelt er ook nog een romance met de buurtkapster.

            Samen met het Utrechts Centrum voor de Kunsten heeft Westermann deze voorstelling geproduceerd. Niet minder dan zestig acteurs kwamen op de audities af en na de selectie van regisseur Ron van Lente bleven 8 acteurs over die zich verzekerd wisten van een rol in Lotgevallen van een Fietsenmaker.

            Van Lente werkt graag met een amateurcast. “Ik vind het iedere keer weer fantastisch te zien hoe die acteurs in hun rollen groeien. Dat het personages worden waar het publiek zich mee kan identificeren. In het theater gaat het altijd om die menselijke herkenning. Het mooiste wat we kunnen bereiken is, dat ons publiek zich tijdens de voorstelling zichtbaar vermaakt. Daar doen we het voor.”

Voorstelling: Lotgevallen van een fietsenmaker, door Kilimanjaro Productions en het UCK te zien: 24 juni t/m 5 juli, in: het UCK theater Domplein 4, kaarten en deelnemende fietsenmakers zie: www.lotgevallenvaneenfietsenmaker.nl