Pim van Esschoten - Dirk Kuijt voetbalt volgend seizoen bij Feyenoord. Nog meer transfernieuws, al is het van een andere orde: Steef van der Boom verlaat de VSU, na één jaar.

Toen Dirk Kuijt vertrok bij Feyenoord beloofde hij ooit terug te keren in De Kuip. En dat doet hij nu, Kuijt is een man die zijn woord houdt. Mooi, maar zei hij in 2003 niet ook ooit terug te keren toen hij van FC Utrecht naar Feyenoord ging? Hoe gaat Dirk dat oplossen? Hij zegt dat hij de Ryan Giggs van Feyenoord wil worden (Giggs speelde door tot zijn 40e jaar). Het kan natuurlijk dat Kuijt denkt daarna nog de Stanley Matthews van FC Utrecht te worden (Sir Stanley stopte op z'n 50e).

Steef van der Boom heeft minder tijd. Een jaar na zijn aantreden als directeur verlaat hij de Vereniging Sport Utrecht (VSU) al weer. Jammer, want hij nam heel wat kennis en ervaring mee uit 'zijn' Rotterdam en zeker op het gebied van topsport kunnen we daar in Utrecht wel iets van opsteken. Van den Boom is echter te druk, zo zegt hij, met zijn overige werk behalve de drie dagen die hij wekelijks voor de VSU werkt. Hij heeft besloten zijn jaarcontract niet te verlengen.

Het is geen nieuwtje waar heel lang over zal worden gesproken, hooguit in (piep)kleine kring. Het vertrek van Van den Boom komt wel op een moment dat niet al te gelukkig is. Er komen immers spannende maanden aan voor de sport en belangenbehartiger VSU, met name door het verschijnen van het visiedocument, een ander woord voor nota. Het is het vervolg op de sportnota uit 2010 en moet de contouren aangeven voor het Utrechtse sportbeleid in deze collegeperiode.

In het document (Van den Boom schreef eraan mee) moet helder worden waar de prioriteit komt te liggen en - niet in de laatste plaats - hoe Utrecht de topsport gaat ondersteunen. Nu nog is daarin een voorname rol voor VSU Topsport weggelegd, maar het is niet uitgesloten dat die 'poot' de financiële steun van de gemeente gaat verliezen; een gevolg van de bezuinigingen uit de Voorjaarsnota van 2013.

In mei verschijnt het visiedocument, daarna wordt het in de gemeenteraad besproken. Het gaat dan ook, zoals altijd, over geld. En de politieke debatten kunnen heel leuk worden. Een jaar geleden liet de Utrechtse politiek zich niet van z'n beste kant zien. Tijdens een verkiezingsdebat in Nieuw Welgelegen lieten alle fracties weten dat de stad méér in sport moet investeren, al werd geen bedrag genoemd. Toen de inkt van het nieuwe collegeakkoord was opgedroogd was niets van die belofte terug te vinden.

Dat was de nieuwe sportwethouder Paulus Jansen (SP) ook opgevallen. In januari nam hij een voorschotje op de komende debatten. 'Ik denk,' zei Jansen, 'dat iedereen even aan zijn nobele voornemens moet worden herinnerd.'

Natuurlijk, de poen zal straks heus niet rijkelijk over de Utrechtse akkers vloeien. Echt grote veranderingen in het sportbeleid zijn ook niet te verwachten met het visiedocument. Toch kan het leuk worden, die debatten. De vraag ligt voor of de politiek iets van die mentaliteit heeft van Dirk Kuijt. Die van belofte maakt schuld.

In Sport030 bespreekt sportjournalist Pim van Esschoten Utrechtse sportzaken.