Ron Jans is de nieuwe trainer van FC Utrecht. De naam van de 64-jarige Jans circuleerde al enige tijd. Vandaag bevestigde de club de komst van de trainer, die tot medio 2025 tekent.

Jans staat vanaf maandag 11 september voor de groep. Rob Penders, de voorbije week interim-hoofdtrainer, pakt zijn rol als assistent-trainer weer op.

 Technisch-directeur Jordy Zuidam en trainer Ron Jans. Foto: website FC Utrecht

Jans zit al ruim dertig jaar in het trainersvak.

“Afgelopen zomer had ik voor ogen om een sabbatical te nemen tot januari, maar soms zijn kansen er om gepakt te worden”, legt hoofdtrainer Ron Jans uit op de website van FC Utrecht.

Het eerste gesprek met FC Utrecht ging niet uit mijn hoofd: ik zie de mogelijkheden die hier liggen en voel de drang mijn bijdrage te leveren. Daarom ben ik ingestapt bij FC Utrecht, een prachtige club met een grote achterban. Het fundament ligt er, de spelersgroep heeft genoeg kwaliteit en ik geloof er heilig in dat we samen voor Europees voetbal kunnen gaan. Ik heb zin in deze nieuwe uitdaging!

FC Utrecht verloor de eerste vier wedstrijden van dit seizoen in de eredivisie en scoorde maar één keer. Na drie wedstrijden ontsloeg het bestuur trainer Silberbauer.

Ton de Ruiter van Vak P stuurde de volgende gegevens: 

Alle hoofdtrainers van FC Utrecht

1. Bert Jacobs
2. Jan Rab
3. Han Berger
4. Barry Hughes
5. Nol de Ruiter
6. Han Berger
7. Cees Loffeld
8. Ab Fafié
9. Leo van Veen
10. Simon Kistemaker
11. Ronald Spelbos
12. Mark Wotte
13. Frans Adelaar
14. Foeke Booy
15. Willem van Hanegem
16. Ton Du Chatinier
17. Erwin Koeman
18. Jan Wouters
19. Rob Alflen.
20. Erik ten Hag
21. Jean-Paul de Jong
22. Dick Advocaat
23. John van den Brom
24. René Hake
25. Henk Fräser
26. Michael Silberbauer
27. Ron Jans

* Barry Hughes (Wales) en Michael Silberbauer zijn de twee buitenlandse trainer.

* Twaalf hoofdtrainers zijn geboren of opgegroeid in de stad of provincie Utrecht: Han Berger, Nol de Ruiter, Cees Loffeld, Leo van Veen, Ronald Spelbos, Frans Adelaar, Willem van Hanegem, Ton Du Chatinier, Jan Wouters, Rob Alflen, Jean-Paul de Jong en John van den Brom.

* Cees Loffeld (speelt nooit in A-team), Leo van Veen, Frans Adelaar, Foeke Booy, Willem van Hanegem, Ton du Chatinier, Jan Wouters, Rob Alflen, Erik ten Hag, Jean-Paul de Jong, Dick Advocaat, Henk Fräser en Michael Silberbauer zijn contractspeler geweest bij FC Utrecht. Dertien in totaal.

* Erik ten Hag is de eerte trainer waarvoor FC Utrecht een afkoopsom ontvangt. Ajax betaalt iets minder dan een miljoen euro. John van den Brom is de tweede. Voor een afkoopsom van 500.000 euro gaat hij november 2020 naar Racing Genk.

Alle interim-coaches

Hans Ooft
Na het vertrek van Cees Loffeld in 1990 is de technisch directeur eenmalig coach bij het A-team. Tegenstander voor de beker is de amateurclub Longa.

Henk Vonk
Na het ontslag van Ab Fafié in het seizoen 1993-1994 neemt de voormalige DOS-speler het voor de eerste keer over. Een jaar later gaat Vonk als interim-trainer aan de slag na het vertrek van Leo van Veen. Vonk vormt een duo met elftalleider Ton Du Chatinier. Vonk komt over van Holland en is 15 wedstrijden coach bij het A-team. Cijfers: 3 gewonnen, 6 gelijk, 5 verloren.

Harry Suvee
De oud-doelman van Velox, FC Utrecht en Wageningen neemt het in het seizoen 1995-1996 twee wedstrijden over na het ontslag van Simon Kistemaker. Een keer wordt gewonnen, een keer verloren.

Jan Wouters
Tijdens de ziekte van Ronald Spelbos in 1997 is assistent Jan Wouters vijf wedstrijden hoofdcoach.

Nol de Ruiter
Na het vertrek van Ronald Spelbos in 1997 is de manager technische zaken interim-coach. Mark Wotte wordt de opvolger van Spelbos.

Piet Buter
In 2006 treedt hij in dienst als assistent van technisch manager Arno Pijpers. Een jaar later volgt hij Foeke Booy op als technisch directeur. Tijdens de ‘ziekte’ van hoofdtrainer Willem van Hanegem (eind 2008) zit hij met assistent Ton Du Chatinier drie wedstrijden op de bank. Met het ontslag van de trainer is Buter het niet eens en neemt januari 2009 ontslag.

Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys
in 2018 wordt Jean-Paul de Jong na 4 wedstrijden weggestuurd. In de thuis wedstrijd op 16 september tegen Emmen zijn de twee veldtrainers de coaches. Het publiek scandeert de naam van De Jong. FC Utrecht verliest met 2-1 van de debutant. Een dag later gaat de 70-jarige Dick Advocaat aan de slag als hoofdtrainer met Zeljko Petrovic als assistent.

René Hake
De trainer van Jong FC Utrecht gaat november 2020 aan de slag bij het eerste na het vertrek van John van den Brom. Tot de winterstop krijgt hij de kans. Op 31 december wordt tijdelijk definitief voor een periode van 18 maanden.

Rick Kruys
Maart 2022 wordt afscheid genomen van René Hake. De resterende 7 wedstrijden van de competitie is tweede trainer Rick Kruys verantwoordelijk met Dick Advocaat als adviseur en Michael Silberbauer als assistent. Juli 2022 gaat Kruys als hoofdtrainer aan de slag bij FC VVV.

Rob Penders
Na 3 wedstrijden zonder overwinning wordt Michael Silberbauer weggestuurd. Op 3 september is Feyenoord de vierde tegenstander. Op de bank zit assistent Rob Penders. FC Utrecht verliest met 5-1 in eigenstadion. Het blijft bij 1 wedstrijd. Ron Jans wordt de nieuwe hoofdtrainer.