Door Jim Terlingen - Vanmiddag is kapper Memet (73) nog wat aan het rommelen in zijn zaak op de Amsterdamsestraatweg als ik spontaan langskom. Hij is gesloten. Op zaterdag doet hij altijd wat eerder dan door de week.

AD-Utrechts Nieuwsblad bracht vorige maand een bijzonder verhaal over hem. De politie kwam namelijk in november langs bij Memets kapperszaak om te zeggen dat hij geen kooi met een kanarie voor zijn raam mag hebben. Volgens de wet zou je gezelschapsdieren niet in een etalage ‘mogen huisvesten of tentoonstellen’. 

Memet snapt er op dat moment helemaal niets van. Hij heeft al veertig jaar deze zaak en voor het raam heeft hij al heel erg lang zonder problemen een kanariekooi hangen. Maar toch verplaatste de kapper na dit bezoek de vogel naar achteren.

Maar volgens Memet zong de kanarie daar niet meer en dus hing hij het kooitje weer terug voor het raam. Toen de politie begin december de vogel daar voor de tweede keer aantrof, hoorde Memet hen tot zijn schrik zeggen dat de rechter zich over de zaak gaat buigen en de hoogte van de boete zal gaan bepalen.

Dat was het moment dat het AD er lucht van kreeg.

Nu is het een maand later. Memet heet me welkom, maar toont zich gespannen als ik zeg waarvoor ik kom. “Ik hoor niks, ik weet niet waar ik aan toe ben.” De kleine kale Turkse man heeft dubbele gevoelens bij de media-aandacht die hij kreeg. “Ik vind het niet leuk dat ze me in winkels aanspreken.” Maar aan de andere kant trekt hij met zijn etalage, waarin hij onder meer het eerste AD-artikel laat zien, ook bewust nog steeds aandacht.

Hij voelt onrecht. "Waar staat in de wet dat dit niet mag", vraagt hij me meerdere keren.

De etalage van Kapsalon Memet, sterrenkapper, op Amsterdamsestraatweg 114. Foto; JT

In zijn kleine, gezellige, verzorgde kapsalon met twee zwarte kappersstoelen zie ik twee kooitjes met kanaries. Eentje hangt voor het raam, de ander hangt achterin. De beestjes fluiten alsof het een lieve lust is.

Memet heeft zelf volwassen nakomelingen, maar toch zegt hij “Dit zijn mijn kinderen”. Ook thuis heeft hij vogels. Hij laat me op zijn mobieltje een video zien waarop witte duiven over zijn tafel lopen en ook een foto van een volière.

Deze man doet overduidelijk geen haar kwaad. En de kanaries ook niet. Ik zeg gemeend tegen hem dat ik het onbegrijpelijk vind dat de politie een punt lijkt me maken van zoiets onschuldigs als een vogelkooitje voor het raam. Dat doet hem goed. “Ik wil dat het voorbij is.”

En terwijl hij een sigaret opsteekt: “Ik was gestopt, maar door dit gedoe ben ik weer gaan roken.”  Nee, poseren voor een foto doet hij liever niet meer.

Politie Utrecht, wees wijs en laat deze man alsjeblieft gauw weten dat een en ander op een misverstand berust. Of hebben jullie een andere reden om hem dwars te zitten? Is dat dan een goede of een slechte? En dan verwijs ik voorzichtig naar deze column van Kees van Oosten waarin de Amsterdamsestraatweg ook al figureert.