VVD-raadslid Queeny Rajkowski en VVD-factievoorzitter Dimitri Gilissen zijn 'verbijsterd' over het feit dat het college toch besloten heeft op zoek te gaan naar een nieuwe locatie voor de huidige tippelzone aan de Europalaan.

Utrecht mist een uitgelezen kans om een punt te zetten achter de uitbuiting van verslaafde vrouwen en een einde te maken aan het tippelen in Utrecht.

Dat de Tippelzone aan de Europalaan weg moet vanwege de herontwikkeling van de Merwedekanaalzone was eerder al duidelijk. De VVD had gehoopt dat het college tot de conclusie zou komen dat er in Utrecht geen plek is voor een nieuwe tippelzone.

De tippelzone is ooit geopend om verslaafde vrouwen in beeld te krijgen die illegaal in de stad tippelden. Op dit moment zijn alle verslaafde vrouwen in beeld en wordt de tippelzone voornamelijk gebruikt door een ander groep, niet verslaafde, mensen van buiten de stad om bij te verdienen. De groep verslaafde vrouwen die op dit moment op de tippelzone staan, zijn in beeld en krijgen op allerlei manieren zorg en hulp. De animo voor de bestaande zone nam al jaren af en andere steden gingen Utrecht al voor in het sluiten van tippelzones.

Wat de VVD betreft is er geen toekomst voor tippelen in Utrecht. De beelden van verslaafde ‘sekswerkers’ die tippelen voor hun dagelijkse shot drugs, gefaciliteerd door de gemeente, snijden door je ziel. Deze ‘sekswerkers’ verdienen onze steun, onze zorg en onze aandacht. Dat doe je echter niet door ze aan de straat te zetten zodat ze met hun lichaam seks verkopen voor geld om hun verslaving te onderhouden.

De meer dan een half  miljoen euro die de gemeente jaarlijks steekt in het openhouden van een tippelzone, investeert de VVD liever in zorg en veiligheid voor deze groep.

De groep niet-verslaafde tippelaars van buiten Utrecht kan terecht in de andere takken van de seksbranche zoals escort of werken in een club in en buiten Utrecht.

Het college gaat nu op zoek naar een nieuwe locatie voor de tippelzone. Naar verwachting zal dit een lange en moeilijke zoektocht worden. De zoektocht naar een nieuwe locatie moet in alle openheid plaatsvinden. Zonder draagvlak in de buurt en garanties over (sociale) veiligheid kan er wat de VVD betreft geen sprake zijn van de vestiging van een nieuwe tippelzone in Utrecht.

Queeny Rajkowski, Dimitri Gilissen