Er zijn momenten waarop je als raadslid – ook na ruim acht jaar – nauwelijks kan geloven wat je hoort of leest. Het dossier raamprostitutie is op 3 juni 2014 met stip mijn top 10 van die categorie binnengekomen.

Na ruim een jaar van wisselende en halve informatie werd vandaag, dinsdag, duidelijk dat het nog minimaal zo’n tijd gaat duren voordat de nieuwe locatie aan het Zandpad van start kan. En waarschijnlijk langer, vanwege de te verwachten vertraging door de bezwaar- en beroepsprocedure. Een tijdelijke voorziening, waar Michel Eggermont namens de SP al in juli 2013 op aandrong, is geheel van de baan. Destijds was het ‘kan niet, mag niet’, bij monde van de toenmalig verantwoordelijken Wolfsen en Isabella. Uit antwoorden op vragen van Eggermont in februari 2014 bleek dat dit onzin was.

In april dit jaar volgde het raadsbesluit over de tijdelijke en de definitieve locatie. Inmiddels zitten we op 14 maanden na de sluiting van de ramen in april 2013. De dubbele bezwaar- en beroepsmogelijkheid maakt nu dat de tijdelijke plek misschien wel later klaar zou zijn dan de definitieve. Ja, dan zou ik die 4 1⁄2 ton voor de tijdelijke locatie ook in mijn zak houden.

Een vraag die opkomt is waarom deze tijdelijke oplossing tussen juli 2013 en februari 2014 van tafel is gehouden. Gebrek aan bestuurlijke moed? Als we vorig jaar juli hadden doorgepakt, hadden die 32 tijdelijke werkplekken er waarschijnlijk nu kunnen staan. Deze en vele andere vragen zullen onderdeel zijn van een spoeddebat dat gaat worden gehouden in de raad van 12 juni.

Feit is in ieder geval dat dit lijk uit de kast ten koste gaat van de vrouwen, die nu weet ik waar en onder welke omstandigheden werken. En de mensen die hun nek hebben uitgestoken om ze snel en onder fatsoenlijke omstandigheden weer een plek te bieden in de stad.

Inderdaad, top 10 met stip.

Tim Schipper Fractievoorzitter SP