Door Jim Terlingen - Dat 'slot' in de kop van dit artikel is er natuurlijk eentje met risico. Ik hoop er echter zo op dat ik het op deze manier wil bezweren. Ook burgemeester Van Zanen wenst het. "Meneer Terlingen, ik hoop dat ik u over dit onderwerp niet meer zal spreken", zei hij na afloop van ons laatste overleg twee weken geleden.

Dat onderwerp is het Joods Monument in Utrecht, dat in oktober 2015 is geplaatst bij het Spoorwegmuseum en waarvan ik heb ontdekt dat er veel fouten opstaan. Het zijn er nu minstens 29. Ik publiceerde er een aantal keer over op deze website en ook in verschillende andere Utrechtse media.

In oktober 2016 kwam de figuurlijke stoom uit mijn oren door de passieve houding van de stichting die het monument regelde en de oorverdovende stilte van de gemeente. Was de waarheid te ongemakkelijk of dachten ze dat het wel over zou waaien? Deze open brief op Nieuws030 aan Van Zanen deed gelukkig zijn werk en hij nodigde me uit om erover te komen praten.

Ik kende mijn burgemeester tot dan nog niet persoonlijk. Het is me goed bevallen. Een goede luisteraar, een innemende mensenman. En hij deed uitspraken waaruit mij bleek dat zijn hart aan de goede kant zit. Een maand later volgde een tweede gesprek, samen met bestuursleden van de opgeheven stichting Joods Monument en onlangs gesprek drie.

In de mei-dagen van dit jaar bleken 'fouten op monumenten' ineens een landelijk probleem te zijn. Naar buiten kwam dat op monumenten in Voorburg, Geldermalsen en Den Haag namen stonden van Nederlanders die pro-Duits zijn geweest. Het verhaal van het Utrechtse monument werd daarna door de Volkskrant landelijk opgepikt. Dat heeft mijn 'queeste' geen slecht gedaan, denk ik.

Want wat is nu afgesproken? Er komt een onderzoek naar alle namen op het Joods Monument in Utrecht. De uitkomsten ervan zullen worden gepubliceerd op de officiële website van het monument. Bij het monument in Utrecht komt een bordje met een verwijzing naar de correcte informatie op de website.

Het onderzoek naar de namen in Utrecht zal worden gecoördineerd door het Auschwitz Comité, die in verband met het volgend jaar in Amsterdam op te richten nationale Holocaustmonument op dit moment alle namen van slachtoffers laat controleren.

Ik ben er heel blij mee. De gemeente Utrecht zet hiermee recht wat – geheel onbedoeld – verschrikkelijk is misgegaan.

Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl