Het Museum Catharijneconvent heeft een volgens eigen zeggen 'uniek' Utrechts beeld aangekocht. Het gaat om een van hout gemaakte Maria met kind. Het beeldje werd donderdag gepresenteerd door Herman Pleij, de gastconservator van het museum deze zomer.

Het beeld is gekocht op de laatste editie van de TEFAF in Maastricht en heeft een specifieke en zeldzame iconografie. De sculptuur is van zeer hoge kwaliteit en vertoont veel overeenkomsten met het werk van de Utrechtse beeldhouwer Adriaen van Wesel (ca. 1417 - kort na 1490). Dit maakt het volgens het museum tot een unieke aanwinst voor de collectie Nederland en een aankoop van nationaal belang.

Volgens het persbericht van het museum gaat het om een houten beeld, met een hoogte van 28 centimeter. Opmerkelijk is het eivormige gezicht van Maria en ook opvallend zijn de golvende haren met de scheiding in het midden, wat duidt op vervaardiging door een kunstenaar uit de directe omgeving van de Utrechtse beeldhouwer Van Wesel.

Zeldzame iconografie

Het beeld heeft een specifieke en zeldzame iconografie. Opvallend is dat Jezus zijn hand op het boek legt en de beschouwer lijkt te onderwijzen. Jezus presenteert zich als onderwijzer en als het ‘vleesgeworden woord’. Een ander opvallend iconografisch element is dat Jezus op de grond staat, terwijl Maria het kind gewoonlijk op de arm draagt. Zijn hemdje valt open, waardoor oorspronkelijk zijn genitaliën te zien waren. Deze zijn in later tijd verwijderd, waarschijnlijk uit preutsheid.

Het beeldje is een verwijzing naar de besnijdenis, één van de zeven bloedstortingen van Jezus, waarvoor in de late middeleeuwen een grote devotie bestond. Het is waarschijnlijk dat de sculptuur naar deze verering verwijst.

De aankoop kon worden gerealiseerd met steun van de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Schoufour-Martin Fonds en Mr. J.J.A.M Kennis Fonds), het legaat van Koos Bogaarts, de Vereniging Vrienden en bijdragen van vrienden en familie van oud-directeur Henri Defoer.