Deze kiek is gemaakt op: woensdag 17 april 2024, 17.18 uur 

Waar? Willemsplantsoen (bij het beeld van Truus van Lier)

Door: Ton van den Berg

Want? Hier werd een nieuwe donseik geplant door locoburgemeester Lot van Hooijdonk (burgemeester Dijksma was ziek geworden). Dat gebeurde op initiatief van de organisatie van de Open Tuinendag Utrecht die drie sponsors wist te strikken om de boom te leveren. Het ging daarbij om de bedrijven Drielanden Bomen, Groen Erfgoed en Hoefakker Boomspecialisten. 

De Utrechtse 'bomenburgemeester' Frank van den Brink legde uit dat het bij de geplante boom gaat om een donseik (Quercus pubescens), een boom die niet veel voorkomt in de stad. Voor de locatie vlak bij het beeld van verzetsstrijdster Truus van Lier is gekozen omdat op 10 meter afstand al een donseik staat maar die stervende is. Die boom wordt overigens niet verwijderd. De verwachting is dat het een 'huis' wordt voor vleermuizen en andere dieren.

Het beeld van Truus van Lier met op achtergrond de geplante donseik.

De Open Tuinendag Utrecht plant al enige tijd ieder jaar een boom ergens in de binnenstad. Daaarmee wil de organisatie aandacht trekken voor de komende Open Tuinendag die dit jaar plaatsvindt op 29 juni, meer info: klikhier.

Bomenburgemeester Frank van den Brink legt uit.