Op zaterdag 22 juni 2024 is het 25 jaar geleden dat molen De Ster officieel werd heropend.

Op de zaterdagen tot aan 22 juni zijn er feestelijkheden. Elke zaterdag is er een ander thema. De activiteiten zijn gratis toegankelijk en geschikt voor jong en oud.

Op de jubileumzaterdag van morgen (25 mei, 11-17 uur) komt burgemeester Sharon Dijksma 'de vang lichten' om zo mee te vieren in het jubileum. Om 10:30 uur is het verzamelen voor de historische wijktour.

Meer over het jubileum leest u op de website.
  

   
Korte geschiedenis
 

Aan de Leidsche Vaart, buiten de Catharijnepoort, hebben houtzaagmolens gestaan met de namen Sint Job, Bijgeval en De Ster. Ze stonden buiten de stad in het toen nog open veld, gunstig georiënteerd op de meest voorkomende westelijke windrichting, en via de Leidsche Vaart goed bereikbaar met houtvlotten en schepen.

De eerste zaagmolen, de Sint Job, is gebouwd in 1721. Deze molen brandde in 1815 af en werd als houtzaagmolen De Bijgeval herbouwd. De Bijgeval kwam in 1909 onder de slopershamer.

De tweede houtzaagmolen, De Ster, dateert van 1739 en is gebouwd in opdracht van Arien van der Starren, die de molen zijn naam heeft gegeven. 

In 1911 wordt de kracht van de wind vervangen door elektriciteit. De windmolen, op het dak van de zagerij, is dan niet meer nodig en wordt gesloopt.

In 1988 werd een stichting opgericht die zich ten doel stelt om de herbouw van de molen mogelijk te maken. Tien jaar later komt de molen als ‘bouwpakket’ naar het molenerf. In september 1998 wordt de molenromp geplaatst en de officiële opening van de complete houtzaagmolen vindt op 22 juni 1999 plaats.   

(info: website molen De Ster)

  
(JT)