Een mooie bundel van een Utrechtse dichter zomaar gratis en voor niks kunnen lezen? Wees er snel bij in de Boekspot op Hoog Catharijne. Tien leden van het Utrechtse Stadsdichtersgilde - waaronder Nanne Nauta, Fred Penninga, Baban Kirkuki, Alexis de Roode, Els van Stalborch, Jan van den Haar, Ruben van Gogh, Onno Kosters en de onlangs toegetreden Pauline Pisa - vulden donderdagmiddag de schappen met hun eigen werk.

Pauline Pisa plaatst haar boeken. Foto: Ton van den Berg

De Boekspot op Hoog Catharijne is een plek voor de enthousiaste lezer. Voorbijgangers en reizigers lopen bij deze openbare boekenkast zo naar binnen, kiezen een boek om te lezen en nemen die mee, om weer te delen met anderen of gewoon om te houden. Lezers kunnen er ook zelf boeken achterlaten.

De lezersservice is opgezet door de eigenaar van Hoog Catharijne en vult er tijdelijk leegstande winkelpanden mee. Op dit moment is de Boekspot te vinden in de hal richting Centraal Station, op de plek waar vroeger restaurant Charlie Chiu zat.

De Utrechtse dichters vonden het een goed idee om bij de start van de jaarlijkse Poëzieweek een bijdrage te leveren aan de Boekspot. Met tassen vol boeken kwamen ze aanzetten. Dichter Jan van der Haar nam zelfs een paar boeken mee waaraan hij had gewerkt als vertaler.

Het publiek kon de geste van de Utrechtse dichters zeer waarderen. "Ik wist niet dat er zoveel goede dichters zijn in Utrecht", zei Albert van Dongen die op weg was naar de trein richting Den Bosch. Hij vertrok met een klein stapeltje. Ook de dichters zelf sloegen toe om hun collecties met het werk van collega's aan te vullen. 

Om het geheel kracht bij te zetten werden natuurlijk ook enkele gedichten voorgedragen. Zie en beluister hieronder de bijdrage van Pauline Pisa.

Heb je meer dan vijftig boeken thuis die je wilt doneren aan Boekspot en wil je ze graag laten ophalen? Stuur dan een mail naar info@hoogcatharijne.nl en ze nemen contact met je op.

De Boekspot in Hoog Catharijne. Foto: Ton van den Berg