Door Vincent Oldenborg - De rechter heeft beslist dat boekhandel Broese niet hoeft te vertrekken uit het pand op de Stadhuisbrug. Het opzeggen van het huurcontract door de gemeente Utrecht kon in zijn ogen geen genade vinden. Gevolg is dat Broese er nog tien jaar mag blijven zitten.

Het zit de gemeentelijke vastgoedorganisatie - UVO - niet mee. Ze hebben de opdracht om zoveel mogelijk gemeentelijke panden die niet noodzakelijk zijn voor de “bedrijfsvoering”, voor een flinke som te verkopen. 

Met die opdracht in gedachten werd boekhandel Broese aangeschreven dat ze het pand aan de Oudegracht eind 2016 zouden moeten verlaten bij het vertrek van de Centrale Bibliotheek. De Bieb++ zou immers gebouwd gaan worden. 

Er was een ontsnappingsmogelijkheid. Als over de nieuwe huisvesting van de bibliotheek niet voor 1 januari 2015 een besluit genomen zou zijn, mocht Broese nog minstens tweemaal vijf jaar blijven zitten. 

Na het afschieten van de Bieb++ op het Smakkelaarsveld ontstond er een nieuwe situatie. De, door het besluit over de Bieb++ in zijn wiek geschoten, verantwoordelijk wethouder Jeroen Kreijkamp gooide zijn kont tegen de krib. 

Hij voelde zich niet geroepen om actief mee te werken aan nieuwe huisvesting voor de, inmiddels verzelfstandigde bibliotheek. Het was niet meer zijn pakkie-an. 

Onder zware druk van de gemeenteraad keerde de wethouder op zijn schreden terug en ging uiteindelijk akkoord met een nieuwe bibliotheek aan de Neude in het voormalige hoofdpostkantoor. Dat was echter ruim na de kritieke datum van 1 januari 2015.

Achteraf kan de opgelopen vertraging flink in de papieren lopen, want verkoop is dus voorlopig niet aan de orde. Of men moet een geschikt alternatief kunnen bieden aan Broese. Natuurlijk zal men dat proberen, maar de kans is groot dat zo’n alternatief geld kost. Zo kan de koppigheid van de wethouder nog wel eens een prijzig financieel staartje krijgen. Wordt vast en zeker vervolgd.