Zou het gaan regenen, of niet? Terwijl de hitte iedereen op de proef stelde was het de vraag of het onweer dat uit het zuiden oprukte nog voor problemen zou kunnen zorgen bij de ploegenpresentatie van de deelnemers aan de Tour de France donderdag in het park Lepelenburg. Dat gebeurde gelukkig niet.

Pas na 21.00 uur stortte de regen, die ook een verkoelend briesje meenam, neer in de stad. De presentatie was toen allang afgelopen, maar het feest dat doorging met onder andere Blaudzun werd enige tijd stilgelegd. Via twitter riep de gemeente het publiek op te gaan schuilen, maar niet onder de bomen vanwege het onweer. Na de regen kwam een groot deel van de 12.000 bezoekers weer terug naar het park en gingen de optredens weer verder.

De ploegenpresentatie werd een groot succes. Massaal was het publiek erop af gekomen. Rond drie uur 's middags waren de eerste fans, ook veel uit het buitenland, al op het veld neergestreken.

Vroege vogels in park Lepelenburg bezetten de beste plekken. Foto: Ton van den Berg

Niet alleen in het park was het druk, maar ook langs de singel waar de ploegen met boten vanaf het Spoorwegmuseum naar een opstapplaats bij het park werden gebracht. Daar stapten ze op een fiets en reden zo het podium waar de Utrechtse nieuwslezer Herman van der Zandt de ploegen een voor een ontving.

Ook burgemeester Van Zanen, Tourdicteur Prudhomme en Tourwinaars Joop Zoetemelk en Jan Janssen komen met de boot naar Lepelenburg. Foto: Jeroen Stoops

Helemaal vooraan op het veld van Lepelenburg waren de bobo's met burgemeester Van Zanen, wethouder Kreijkamp en Torudirecteur Prudhomme neergestreken. Met name Van Zanen glunderde twee uur lang en klapte de handen rood om alle wielrenners toe te juichen.

Wethouder Kreijkamp, Prudhomme, burgemeester Van Zanen, Jan Janssen, Bernard Hinault en Joop Zoetemelk vooraan in park Lepelenburg. Foto: Johan Morgenstond

De wielrenners verzamelen in Het Spoorwegmuseum. Foto: Jeroen StoopsIn Het Spoorwegmuseum vermaken de wielrenners zich graag met een railfiets. Foto: Jeroen StoopsHet publiek geniet langs de kant van singel. Foto: Jeroen StoopsVeel publiek bij de ploegenpresentatie. Foto: Jeroen Stoops