Kim Bouwens is een 'horecadier' en gaat een nieuw avontuur aan, een eigen onderneming: afhaalcentrum Kippig in de Loeff Berchmakerstraat. Wat dit avontuur haar brengt beschrijft ze in columns voor Nieuws030. Daarnaast gaat ze in op ontwikkelingen en trends in de Utrechtse horeca.

-

De eerste frustraties

De overdracht heeft plaatsgevonden! 13 november j.l heb ik de sleutel ontvangen van de Loeff Bechmakerstraat 15. Kippig is bijna een feit. Want er moet zeker nog het een en ander gebeuren in het pand en een kip zonder goede grill is zeker geen succes.

Met eigen middelen en die mij ter beschikking staan door de crowdfundactie die ik heb gehouden heb ik de overname kunnen betalen en de eerste kosten kunnen dekken.

Maar zoals ik al aangaf in mijn vorige column; wachten op de bank en de trein kan gaan rijden... Maar waarschijnlijk liggen er herfstblaadjes op de rails...

De eerste frustraties dienen zich nu al aan. Weken ben ik bezig geweest met het ondernemersplan en over en weer mailen met de boekhouder en accountant. Ik heb een concept in mijn hoofd, maar dit moet er ook op papier en in de cijfers perfect uitzien. En dat is het ook! Heel realistisch en goed over nagedacht.

Vol goede moed stuur ik alle benodigde stukken naar de ABN Amro. Die geven gelijk aan dat er 10 werkdagen voor staan om te reageren op mijn aanvraag. Het wachten gaat beginnen...

Maar aangezien ik niet zo goed ben ik wachten, bel ik er de volgende dag al achteraan of alles in goede orde is ontvangen, “Ja hoor, mevrouw Bouwens, het dossier is compleet, maar de adviseur heeft er nog niet naar kunnen kijken”.

Dit riedeltje heeft nog driemaal plaatsgevonden. En op dag 10 krijg ik dan eindelijk 'mijn' adviseur aan de lijn, “Het ziet er zeer volledig uit”. Positief, zou je denken. Maar aan de cijfers is ze nog niet toegekomen, morgen of overmorgen neemt ze contact met mij op.

Dus... ik bel de volgende dag (11) zelf maar weer terug, ze heeft er nog steeds geen tijd voor gehad. Ik word zo spoedig mogelijk terug gebeld.

Dag 12 - 16:50 de telefoon gaat. Eindelijk goed bericht?

“Het ondernemersplan ziet er zeer goed uit mevrouw Bouwens, het is zéker niet over één nacht ijs gegaan en ook de cijfers zijn realistisch...maar helaas, afgewezen” De reden: het is bancair gezien niet interessant genoeg (lees: we kunnen niet genoeg aan u verdienen want het bedrag dat u wil lenen is te laag). Een ander puntje: crowdfunding – de bank wil niet achteraan in de rij aansluiten bij een eventueel faillissement. Juist datgene waarvan de bank van te voren had gezegd dat het vertrouwen geeft, het is een proof of concept als mensen vertrouwen in je plan hebben en hun eigen geld erin steken, werkt mij nu tegen.

Frustrerend! Hebben ze hier 12 (!) werkdagen de tijd voor nodig gehad? Crowdfunding is hét toch helemaal tegenwoordig en dan blijft deze bank zo vastgeroest zitten in hun eigen stramien. Ik heb heel bewust voor crowdfunding gekozen, omdat dit een leuke en originele manier is om financiering bij elkaar te krijgen. Maar ook creëer je hiermee op voorhand betrokkenheid voor je concept. De investeerders zijn gelijk de ambassadeurs van Kippig. En dan is het de bank die 'bang' is.

Als startende ondernemer en als crowdfunder neem je toch ook risico!? Ik zal straks keihard mijn best doen om de crowdfunders die in mij en het concept geloven trots te maken. Juist het concept van Kippig, waar al veel mensen in geloven en waarbij alleen maar gebruik wordt gemaakt van Nederlandse producten en lokale leveranciers, zou een bank moeten stimuleren!

Naast de ABN Amro heb ik de stukken ook naar de ING Bank en de Rabobank gestuurd. De ING Bank is een stuk vlotter. Binnen 4 dagen al een afwijzing binnen. Reden: een te laag eigen vermogen. Ook hier verwachten ze dat je als startende ondernemer meer dan 50% eigen vermogen hebt. Resultaat: een doorverwijzing naar Qredits (onafhankelijke private kredietverstrekker, gespecialiseerd in microkredieten voor het MKB). Volgende keer meer hierover.

De Rabobank heeft mij inmiddels gebeld voor aanvullende informatie en het wachten is nu op hun beoordeling. Fingers crossed! Hopelijk volgt er snel goed nieuws!

Kim Bouwens

(De eerste column van Kim Bouwens gemist?! Klikhier)