Door Jim Terlingen - Europese steden die ertoe doen, hebben vaak interessante pleinen. Dat Utrecht bij dit bijzondere rijtje hoort, blijkt maar weer eens uit het verschijnen van een heuse Dompleingids. Dit boekje - 96 bladzijden en tweetalig (Nederlands en Engels) - beschrijft een zeer leerzame wandeling van een uur rond en over het plein. 

Uiteenlopende items komen daarin voorbij. Alles bij elkaar gaat het om 34 objecten, die allemaal iets onthullen over historische gebeurtenissen of ontwikkelingen die zich rond het Domplein hebben afgespeeld.  De markering van de muur en de oostelijke poort van het Romeinse castellum, het beeld van Jan van Nassau én een gedenkplaat voor de vervolging van homoseksuelen tijdens de achttiende eeuw, om maar wat te noemen. En ook voor op de bank is het lezenswaard met een uitgebreide geschiedenisbeschrijving en ook een expose over de plannen die er voor de toekomst met dit plein zijn.

De schrijver van het boekje is Jetty Krijnen-van der Sterre, die haar sporen in onze stad heeft verdiend met de boeken ‘De Herenstraat, een oude straat met haar bewoners’ en (samen met haar man Paul) ‘Grolmans Utrecht, de stad rond 1900’.

Jetty, waarom deze gids?

“Er zijn meerdere historische wandelingen te maken in onze stad met een boekje, maar tot mijn verbazing nog niet over het Domplein en omgeving. Dit gebied is toch zo'n 2000 jaar geschiedenis rijk. Hoewel ik zelf meteen overtuigd was van het bestaansrecht van zo'n gids heb ik al in een vroeg stadium contact gelegd met de VVV en de boekhandels. 

Ik bedien met deze gids twee doelgroepen: de Utrechters die geïnteresseerd zijn in de historie van hun stad én de toeristen. Als zij Utrecht bezoeken, gaan ze vaak eerst langs de VVV. Dan zijn ze al op het Domplein; een beter startpunt voor een historische wandeling is er niet. 

Wat ik bijzonder leuk vond bij het schrijven, is het vertalen van de nieuwste inzichten en wetenswaardigheden naar een groter publiek. Voorbeelden hiervan zijn de hergebruikte stenen van de Domkerk, de visie op het instorten van het schip van de kerk en de ruimtelijke ontwikkeling van het plein vanaf de middeleeuwen tot 1826, toen de puinhoop van het schip werd opgeruimd en men plannen ging maken.” 

Een hartstikke leuk boekje.
    

Een Rondje Domplein / A Walk Domplein (96 blz.) is in Utrecht voor 9,95 euro verkrijgbaar bij Broese, Steven Sterk, VVV, Domshop en Bruna Biltstraat. Of voor 7,50 bij Jetty aan huis: Herenstraat 23 BisA. Afspraak maken via jettykrijnen@gmail.com.