Door Ad van Liempt - Opeens etaleerde hij zich als het talent dat technisch directeur Jordy Zuidam in hem zag toen hij hem deze zomer als eerste FC Utrecht-aanwinst presenteerde: Taylor Booth, 21 jaar, Amerikaan, tot dan in dienst van Bayern München. In de 62e minuut van de wedstrijd tegen FC Groningen toonde hij zijn klasse: een rush, een een-twee met Van der Streek en een beheerst doelpunt.

Zoveel virtuositeit hadden we in Vak P nog niet veel gezien dit seizoen, en het was hard nodig ook. Want FC Utrecht was in de eerste helft eerlijk gezegd bij vlagen weggespeeld door een technisch vaardiger FC Groningen dat terecht met 0-1 voorstond. Onverklaarbaar eigenlijk dat Utrecht voor rust met matig spel nog vier, vijf kansen kreeg – Tasos Douvikas speelde eigenlijk heel behoorlijk maar faalde steeds bij de afronding.

Taylor Booths schitterende doelpunt bracht de ommekeer. Trainer Henk Fraser zette toen eerst Youness en Boussaid in, en daarna haalde hij ook Bas Dost van de bank, die daar zat omdat hij niet fit genoeg is voor een hele wedstrijd. Wissels waar we in Vak P naar snakten. Er ging een golf van hooggespannen verwachting door de bijna volle Galgenwaard – de FC zou het vast weer gaan redden, net als laatst tegen Sparta en vorige week uit in Heerenveen.

En inderdaad, vanaf dat moment was Utrecht oppermachtig. Van het technisch overwicht van Groningen was niets meer over, het Utrechts publiek joeg zijn favorieten op tot het spel dat het al sinds 1970 eist: alles op de aanval, opportunistisch, vol overgave. En ja hoor, het werkte opnieuw. Invaller Youness zorgde na een passeeractie voor de voorzet, Sander van de Streek, die tot dan toe hoogst ongelukkig speelde, timede precies goed en gleed de bal in het doel.

Opeens zag Vak P weer eens de essentie van FC Utrecht: als ploeg en publiek voelen dat het kan, dan gebeurt het, bijna altijd, ook. Mooi, zeven keer gewonnen in de laatste tien wedstrijden, ondanks vaak tegenvallend spel. Met een beetje geluk (winnen in Volendam en een zege van FC Twente op Sparta) staat Utrecht volgende week bij het begin van de eindeloos lange winterstop zesde.

Je vraagt je na zo’n wedstrijd wel af: waarom staan die wissels er niet vanaf het begin in, dan hoef je niet zo’n zenuwachtige middag door te maken?

Kees Jansma, tegenwoordig commissaris bij de FC, en als inwoner van Doorn al hard op weg een echte Utrecht-liefhebber te worden, had daar na afloop een interessante opvatting over: ‘Als de wissels er vanaf het begin in staan, zijn het geen wissels meer. Dan kunnen ze niet profiteren van de ruimtes die nu in de tweede helft ontstonden. Want FC Groningen was moe en stortte totaal in.’ Jansma volgt al 65 jaar elke bal op elk veld, waar ook ter wereld.

Over zijn wijsheid ga ik de komende weken eens diep nadenken: wissels die er vanaf het begin in staan zijn geen wissels meer. Zo simpel kan voetbal kennelijk dus zijn.

Fotoverslag Jeroen Stoops:

In de 40e minuut gaat het mis: Krüger scoort voor Groningen.

Vlak voor rust vliegt de vlam in de pan

Laatste keer in 2022 dat de Galgenwaard gevuld is. De volgende thuiswedstrijd is op zondag 08 januari tegen Feyenoord.

Booth heeft de 1-1 gemaakt.

Invalbeurt voor Younes. Hij zou later de assist voor het winnende doelpunt geven.

Het winnende doelpunt door Van de Streek is onderweg.

Van de Streek bedankt Younes voor de voorzet. Boussaid viert het doelpunt met de Bunnikside.

Einde wedstrijd; Drie punten voor Utrecht. Volgende week Volendam uit.