Door Hans van Echtelt, die FC Utrecht niet meer vanuit Vak P, maar thuis op de bank volgt. 

Een opmerkelijk bericht: voormalig sportjournalist Kees Jansma (73) treedt toe tot de Raad van Commissarissen van FC Utrecht. Tot nu toe was hij in een soortgelijke functie verbonden aan zijn favoriete club FC Den Haag. ,,Maar daar is de laatste tijd zoveel gebeurd waarmee ik het niet eens was, dat ik gestopt ben. En met Frans van Seumeren heb ik al langere tijd een goede klik, vandaar deze stap."

Jansma had een belangrijke rol als presentator van een documentaire over vijftig jaar FC Utrecht dat onlangs via een aantal tv-zenders werd uitgezonden waarbij clubeigenaar Van Seumeren uiteraard geregeld aan het woord kwam. Ook was hij de schrijver van een biografie over Wesley Sneijder die regelmatig in stadion Galgenwaard in zijn eigen skybox te vinden is.

Jansma is niet de eerste sportjournalist die tot de RVC van FC Utrecht is toegetreden. Ad van Liempt heeft een aantal seizoenen als adviseur gefungeerd in deze commissie. Ook hij werd benaderd door Frans van Seumeren in de wetenschap dat Van Liempt al jarenlang een vaste plek had op Vak P bij de thuiswedstrijden van FC Utrecht. En vanwege zijn journalistieke achtergrond ook zijn visie kon uitdragen bij kwesties die speelden binnen en buiten FC Utrecht.

Van Liempt, over die periode: ,,Ik denk dat van Jansma hetzelfde wordt gevraagd als destijds van mij. Ze wilden graag iemand erbij hebben die ‘de stem des volks’ kon vertegenwoordigen en die kon vertellen hoe hij het voetbal van de club ervaarde. Daar kwam bij dat ik soms een relativerende inbreng had bij de waan van de dag die  bij clubs in het betaald voetbal heerst. Bovendien wordt vaak nogal krampachtig gereageerd op berichten in de media en dan kon ik meteen wat tegenwicht bieden.’’

Omdat Jansma in de regio woont (in Doorn) heeft hij al langer een meer dan gewone belangstelling over alles wat zich in Galgenwaard afspeelt. Hij was voormalig perschef bij het Nederlands Elftal en geregeld te gast in praatprogramma’s waarin de stand van zaken in de voetballerij ter sprake kwam. Kees Jansma heeft aangekondigd dat hij daarmee wil stoppen, nu hij een adviserende stem bij FC Utrecht heeft gekregen.