Door Jim Terlingen - Krien.b heet het bijzondere kledinglabel van Karien Bruurs (51). Onder deze noemer maakt de Utrechtse in haar atelier stijlvolle mode van eerder gedragen kleding. Van oude jurkjes maakt ze bijvoorbeeld hippe rokjes en van twee verschillende bloesjes één bloesje. Het zijn unieke handgemaakte creaties. Deze maand toont de winkel Ooit & Nooit op de Wagenstraat haar decembercollectie in de etalage.

“Ik begon deze werkwijze jaren geleden met kledingstukken uit mijn eigen garderobe die ik niet meer droeg. Weggooien vond ik echt geen optie. Ze waren nog te mooi van stof, hadden een aansprekende vorm of ik had er een fijne herinnering aan. Ik maakte daar toen nieuwe mooie kleding van voor mezelf. Dat ben ik daarna ook voor anderen gaan doen. Een van mijn leuzen uit die periode is: je kunt wel klaar zijn met je kleding, maar je kleding is nog niet klaar met jou.”

De werkwijze van Bruurs past helemaal in deze tijd, waarin duurzaamheid en planeetvriendelijkheid steeds belangrijker wordt. “Mode is een zeer vervuilende industrie. En niet verkochte kleding wordt door winkels ook nog eens vernietigd. Met krien.b zet ik daar iets tegenover dat voor 99,9 procent hergebruik is. Waarom dat geen 100 procent is? Heel sporadisch gebruik ik nieuwe fournituren.” 

Hoe komt Karien aan de gedragen kleding die ze gebruikt? “Via Ooit & Nooit krijg ik niet-verkochte spullen en ook vrienden geven me kledingstukken die ongebruikt in de kast hangen. Wat daarvan een mooi bijeffect is, is dat ik op deze manier beschik over zeer gevarieerd kleuren- en vormenpallet. De kleding die je in winkels in de binnenstad kunt kopen, is wat dat betreft vaak ‘eenheidsworst’. Ik maak veel verschillende 'producten' en van alles is er steeds maar één."

De etalage van Ooit & Nooit toont tussen 6 december 2021 en 3 januari 2022 de kleding van Bruurs (de winkel is t/m 18 december open). In de winkel zelf heeft het kledinglabel krien.b vanaf dat moment een vast rek, dus ook het hele jaar 2022.

Zie:
https://ooitennooit.nl (de winkel)
https://www.instagram.com/krien.b/ (de ontwerpster)
  

Foto's: Karien Bruurs