Door Jim Terlingen - ‘Jaaaaa!’ dacht ik toen ik enkele maanden geleden een mailtje van Sanne Bloem kreeg met het vraag of ik mee wilde doen met haar Zelfgemaakte Scheurkalender voor 2022. De actieve creatieve Utrechtse ondernemer nam twee jaar pauze met dit unieke product, maar is er weer vol voor gegaan. Het thema is ‘fijn’. Fijn!

Gisteren kwam het persbericht. Enkele alinea’s daaruit: 

Een lekkere verse witte boterham, met dik boter en pindakaas, in slaap vallen in de armen van mijn man, met mijn poes op schoot leuke serie bingen, in een pasgewassen opgemaakt bed slapen, de geur van net gevallen regen in een bos, Goed Nieuws, de geur van shetlandponnies... 

Op de Zelfgemaakte Scheurkalender van Sanne Bloem staan alleen maar fijne dingen. Het resultaat van een paar maanden mensen vragen om 'fijne' dingen in te leveren. Op de kalender staan onder meer gedichten, verhalen, tekeningen, douche-avonturen en heel teder gereedschap: de schroeven-aaier. 

Sanne vroeg op Facebook om fijne dingen in één zin. Bij elkaar opgeteld deelden meer dan 300 mensen zo’n zin. En nu - weken later - wordt er nog altijd gereageerd. Drie-en-vijftig van die fijne zinnen werden, met toestemming van de schrijvers natuurlijk, opgenomen op de kalender.

De kalender verschijnt in twee varianten: eentje lokaal geprint op papier gemaakt van plantenafval en de andere met de hand geprint op ‘oud papier’, aangevuld met elf unieke, handgemaakte bijdragen. Er worden maar 52 van deze laatste exemplaren gemaakt. 

Het maken van de Scheurkalender gebeurt in de Centrale Bibliotheek op de Neude. Daar kun je zien hoe de kalender gemaakt wordt én daar kun je meehelpen. De openingstijden van 'de Scheurfabriek van Sanne Bloem in de bieb' zijn te vinden op ditisfijn.nl.

De kalenders zijn in Nederland en België te koop. In onze stad bij Savannah Bay en via de webwinkel van de hierboven genoemde site.

Uit het persbericht:

Ze worden door het scheurbezorgteam of een grote postbezorger op je deurmat gelegd.
  

Sanne Bloem maakte in 2018 de kalenders nog thuis. Foto: Jim Terlingen