Door Jeroen Wielaert - Het was een enorme hit op Youtube: de Domtoren in de mist, gefilmd via een drone. De beelden verschenen op 18 november van het vorig jaar. ‘Heb je dit al gezien?’ klonk het vanachter menig scherm.

Het was een groot succes voor maker Jelte Keur. Hij weet nu ook wat al dat moois hem kost aan straf: 350 euro. Vorige week kreeg hij de boete voor ‘vliegen binnen de bebouwde kom, in de mist, zonder duidelijk zicht op het toestel.’

In de heftige discussies die het filmpje losmaakte was een veel hoger boetebedrag voorgespiegeld: 8000 euro. Een hele opluchting voor Keur. Hij vindt dat de overheid ruimer moet denken over het gebruik van drones. ‘Er wordt te veel uit angst gedacht en niet over de voordelen.’

Jelte Keur (32) is theaterdocent en bedrijfsleider in restaurant Blij. Al langer fantaseerde hij over romantische beelden van de beroemde Utrechtse toren, gehuld in een mist-tooi. Bij het Groningse bedrijf V-nix had hij een droneset van 1750 euro gekocht. Hij had er al genoeg mee geoefend. Het wachten op mist duurde lang, tot die ene herfstdag.

Keur wist dat hij aan burgemeester Van Zanen officieel om toestemming had moeten, maar wat moest hij, met zoveel ideale mist? De drone steeg op, met het besef dat het een vorm van luchtpiraterij was.

Het filmpje kreeg direct heel veel enthousiaste kijkers. Onvermijdelijk kwam de kritiek los over onverantwoord vliegen. Keur moest bij de luchtvaartdienst komen. ‘De media kwamen met een mogelijke boete van 8000 euro. Het valt gelukkig mee,’ zegt hij, opgelucht.

V-nex heeft Keur al direct toegezegd om de boete te betalen. Het is het geen reden om snel weer vrijuit op te stijgen. De boetes kunnen alleen maar oplopen. Het filmpje heeft genoeg leuke gevolgen gehad. Van de KLM kreeg Keur het verzoek om in een hangar het overschilderen van een Boeing te filmen. Begin januari gaf de site Drones.nl hem een award voor de beste dronefilm van 2014.

Keur kent genoeg positieve toepassingen van drones. Voor het Hilversumse mediabedrijf Dutchview kan het een grote besparing betekenen. De polsdrone komt eraan: een miniatuurvliegertje dat van een polsband kan opstijgen om een selfie te maken – ideaal voor bergbeklimmers. Een drone met een hartfibrilator is ook al in ontwikkeling.

Keur denkt dat een versoepeling van de regelgeving onvermijdelijk is. ‘Wat ze moeten doen is meedenken,’ redeneert hij, ‘er tegenin denken heeft geen zin. Dat is vechten tegen de bierkaai. Die drones komen eraan, of je wilt of niet. Ze gaan alleen maar beter worden, kleiner worden en meer kunnen."

Keur zegt dat er theorie- en praktijklessen voor drones moeten komen. "En wat technisch onderwijs, daar examen in doen en dan kan je er goed mee vliegen. Dat lijkt me een realistische manier om ermee om te gaan. Het kan heel veel goeds opleveren. Nu wordt er veel in hypothesen gedacht: wat als ze er een bom onder hangen, of de naakte buurvrouw in haar tuin filmen. Er wordt vanuit angst gedacht en niet vanuit de voordelen. Een zwemvest aan een drone is sneller bij een Bay-watch-kerel in een zwembroek. Logisch nadenken blijft de key.’