Door Jim Terlingen - Het kondigde zich al een poosje aan, maar zaterdag 20 april is het dan echt zover. Rond 13.30 uur wordt de speeltuin in het Wilhelminapark door burgemeester Dijksma gedoopt tot 'Trui van Lier Speelkwartier'. Deze speeltuin heeft op dit moment nog geen naam.

Trui van Lier aan het werk in Kindjeshaven. Foto: Joods MuseumEen half uurtje eerder (13.00 uur) begint het programma iets verderop, bij Prins Hendriklaan 4. Op deze plek was Kindjeshaven gevestigd, de creche waarin Trui van Lier en haar medewerkster Jet van Berdenis Berlekom in de Tweede Wereldoorlog joodse kinderen verstopten voordat ze weer verder gingen naar andere onderduikadressen.

Michèle van Lier, een achternicht van Trui, is de initiatiefneemster en grote motor van alles wat nu gerealiseerd is en wordt. Ze kreeg daarbij vanuit vele kanten hulp.

    

Programma zaterdag 20 april 2024

Locatie Prins Hendriklaan 4, bij ijssalon Vorst

12.45 uur

  • Inloop

13.00 uur

  • Ontvangst genodigden door ‘opperspreekstalmeester’ Lies van Gorkom

13.05 uur

  • Michèle van Lier en Peter Hein (voormalig onderduiker Kindjeshaven) vertellen over Trui van Lier en onthullen het bord ‘Kindjeshaven’

13.15 uur

  • Hartjespad: optocht naar de speeltuin

   
Locatie speeltuin

13.30 uur

  • Michèle van Lier vertelt verder over Trui van Lier en over het initiatief.
  • Daarna een toespraak van burgemeester Sharon Dijksma en de onthulling van het informatiebord door een familielid van Trui van Lier en een familielid van Jet Berdenis van Berlekom.
  • Opening sierpoorten en de officiële vernoeming tot ‘Trui van Lier Speelkwartier’ door burgemeester Sharon Dijksma en Michèle van Lier.
  • Afgesloten wordt met een verrassing voor de kinderen.

Na afloop is er gelegenheid om de sierpoorten, het bloemenmonument, het hartjespad en de borden te verkennen. Voor wat lekkers en een drankje in de speeltuin is gezorgd.

Crowdfunding

De crowdfundingsactie om geld bij elkaar te krijgen om de sierpoorten te plaatsen is ruimschoots geslaagd. Hij werd op 13 maart afgesloten met een sponsorloop door leerlingen van de Frans Halsschool (4-8 jaar). Ze renden rondjes in en rond de speeltuin in het Wilhelminapark. Na ieder rondje kregen de leerlingen een stempel.

Een deelnemer aan de sponsorloop toont trots de stempels. Foto: Michèle van Lier

Begin mei
In de eerste dagen van mei zijn er nog twee bijzondere Trui-momenten in Utrecht.

Ikzelf geef op donderdag 2 mei aanstaande samen met Anneke Schroevers-Hut, een 91-jarige directe nicht van Trui, presentaties over de verzetsvrouw in het Academiegebouw tijdens het jaarlijkse evenement Open Joodse Huizen (om 13.00 en 15.00 uur). Volgend jaar verschijnt bij uitgeverij IJzer mijn boek over Trui van Lier.

Op zaterdag 4 mei zijn er twee audiotours onder de noemer 'Vrouwen in Verzet', waarbij er ook aandacht is voor Trui van Lier. Dit wordt georganiseerd door Theater na de Dam.