De crowdfundingsactie om 12.500 euro bij elkaar te krijgen om sierpoorten te plaatsen bij het ‘Trui van Lier Speelkwartier’ is geslaagd. Op zaterdag 20 april aanstaande wordt de speeltuin in het Wilhelminapark zo genoemd. Deze speeltuin heeft op dit moment nog geen naam. 

De teller van de actie stond vanochtend, zes dagen voor het eind van de inzameling, nog op 12.045 euro. Dat was 97 procent van het doel. Zie hier de inzamelingspagina.

De initiatiefneemster van de vernoeming is Michèle van Lier, een achternicht van de Utrechtse verzetsvrouw Trui van Lier.

Een van de twee gepande sierpoorten (artist impression)

Vanochtend brachten leerlingen van de Frans Halsschool (4-8 jaar) de rest van het geld bijeen met een sponsorloop. Ze renden rond half tien rondjes in en rond de speeltuin in het Wilhelminapark. Na ieder rondje kregen de leerlingen een stempel.

De voorlopige stand van deze sponsorloop bedraagt 1534 euro. Michèle van Lier: "Het was een groot succes vandaag. We gaan hiermee wat over het streefbedrag heen van de crowdfunding, maar het meer-bedrag gaat - zoals afgesproken - naar een potje om het nieuwe Trui van Lier Speelkwartier te verbeteren."

Een deelnemer aan de sponsorloop toont trots de stempels. Foto: Michèle van Lier

Kindjeshaven
De Utrechtse verzetsheldin Trui van Lier (1914-2002) startte in het begin van de oorlog onder het oog van de nazi’s kindercrèche Kindjeshaven op Prins Hendriklaan 4 omdat ze voorvoelde dat dit wel eens belangrijk zou kunnen zijn voor joodse kinderen. Haar vader was joods, dus ze wist van de dreiging die op deze groep afkwam.  

Trui - een oudere nicht van verzetsstrijdster Truus van Lier - kreeg gelijk. Ze verstopte er later in de oorlog samen met haar medewerkster Jet Berdenis van Berlekom (1920-2010) joodse kinderen in de leeftijd van 0 tot 7 jaar tussen de andere kinderen, waarna het verzet ze weer verplaatsten naar andere onderduikadressen. Trui en Jet hebben hiermee zeker 150 joodse kinderen veilig door de oorlog geholpen. 

Trui van Lier aan het werk in Kindjeshaven. Foto: Joods Museum

De crèche op Prins Hendriklaan 4 bevond zich vlakbij het Wilhelminapark. Trui en Jet namen de kinderen vaak mee naar het park om er te spelen. De gemeente Utrecht gaat de plek waar Kindjeshaven was gevestigd ‘verbinden’ met de speeltuin door een speciaal pad aan te leggen. Ook gaat de gemeente Utrecht de speeltuin opknappen.

Ter voorbereiding op de vernoeming op 20 april gingen op 13 november 2023 bloembollen de grond in langs het talud van de Koningslaan. Elk voorjaar zullen hyacinten ter hoogte van de speeltuin in het Wilhelminapark de vier letters van haar voornaam vormen: TRUI.

Michèle van Lier met een van de vijf Trui-truitjes die ze vanochtend verlootte onder de hardlopertjes. Foto: Liliane van Lier

Komende tijd
De onthulling van het nieuwe Trui van Lier Speelkwartier vindt plaats op zaterdag 20 april om 13.00 uur. Daarover volgt nog nadere informatie.

Historisch-onderzoeker Jim Terlingen geeft op donderdag 2 mei aanstaande samen met Anneke Schroevers-Hut, een 91-jarige directe nicht van Trui, presentaties over de verzetsvrouw in het Academiegebouw tijdens het jaarlijkse evenement Open Joodse Huizen (om 13.00 en 15.00 uur).

Op zaterdag 4 mei zijn er twee audiotours 'Vrouwen in Verzet', waarbij er ook aandacht is voor Trui van Lier. Dit wordt georganiseerd door Theater na de Dam.

Volgend voorjaar verschijnt een boek van Terlingen over Trui van Lier.

   
(Ja, die Terlingen is inderdaad ook de schrijver van dit Nieuws030-artikel)