Wat is uw reactie op de (tijdelijke) opvang van 500 vluchtelingen in Utrecht? Mail uw reactie via reacties@nieuws030.nl

500 vluchtelingen (uit Syrië en Eritrea) bevolken binnen enkele dagen de zevende etage van het Beatrixgebouw, onderdeel van De Jaarbeurs. Om buurtbewoners en 'andere belangstellenden' te informeren, was er woensdagavond een bijeenkomst van de gemeente Utrecht en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Door Zita Eijzenbach - Als het zes uur is, zijn er zo’n 150 mensen op de bijeenkomst in de zaal van het Jaarbeursgebouw afgekomen; het merendeel is aangesloten bij hulpinstanties, overheidsorganen of lokale en landelijke media. Van de buurtbewoners, die dezelfde middag een aankondiging van de bijeenkomst in hun brievenbus vonden, zijn er zo’n vijftig aanwezig.

De buurtbewoners vinden dat aantal laag en zijn het er dan ook unaniem over eens, zo laten ze duidelijk merken, dat ze te laat geïnformeerd zijn over de bijeenkomst. “Het had ook een dag later georganiseerd kunnen worden; het lijkt nu bijna alsof ze ons er niet bij willen hebben, om weerstand te voorkomen,” vertelt buurtbewoner Richard Stekelenburg. 

De komst van de 200 mannelijke vluchtelingen, die dinsdag al naar Utrecht kwamen, overviel ook wethouder Margriet Jongerius, legt ze uit als de bijeenkomst van start gaat. “Het COA liet weten overvol te zitten. Deze groep mannen zou in de bus moeten slapen, als ze niet in het Beatrixgebouw terechtkonden. Dat konden we niet laten gebeuren; deze mensen komen al uit schrijnende situaties. We zijn een ‘mensenrechtenstad’ en dat betekent dat we ook deze mensen niet in de kou zullen laten staan. We gaan ervoor, met z’n allen. Dat is hartverwarmend om te zien.”

Tot 24 oktober is in het Beatrixgebouw plaats voor in totaal 500 vluchtelingen. Daarna heeft de etage een andere - al eerder geplande - bestemming. De vluchtelingen gaan dan naar Ter Apel, waar ze geregistreerd worden en via de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) al dan niet een verblijfsvergunning krijgen.

Hulp

Van alle kanten wordt hulp aangeboden tijdens de bijeenkomst. Diverse mensen melden zich aan als vrijwilliger. Enkele Arabischsprekende aanwezigen willen graag dienst doen als tolk, medewerkers van het asielzoekerscentrum in Utrecht zamelen kleding in en een paar dames willen in de aanloop naar het het Offerfeest (23 t/m 26 september) van het COA weten waar ze de vluchtelingen eten kunnen aanbieden.

Het COA reageert dankbaar, maar terughoudend, op al deze initiatieven. “De telefoon staat momenteel roodgloeiend bij ons, dus eigen initiatieven, zoals de Facebookpagina, worden dan ook zeer op prijs gesteld.”

Het COA duidt op de pagina ‘Welkom in Utrecht’ (klikhier), waar vrijwilligers die op welke manier dan ook willen helpen, zichzelf en hun initiatieven kunnen aanmelden. Naast kleding, moet de nadruk de komende dagen komen te liggen op dagbesteding. “We zijn met name geïnteresseerd in sport- en spelmaterialen en de beschikbaarheid van ruimtes daarvoor.”

Angst

Als het de beurt is aan de buurtbewoners om zich te roeren, laten enkelen weten dat er angst heerst voor incidenten in en om het gebouw aan de Croeselaan. Een woordvoerder van de politie Utrecht deelt die zorgen niet en benadrukt dat er geen extra toezicht komt. Volgens de politie is dat nergens voor nodig.

Ongeruste buurtbewoonster Kirsten is echter bang voor verkrachtingen, zegt ze; zij vindt het dan ook een slechte zaak dat het alleen mannen zijn die tijdelijk in de stad komen wonen.

Het COA benadrukt dat er geen vrouwen en kinderen in het gebouw worden gehuisvest, omdat die er simpelweg niet zijn. “Vaak maken enkel de mannen de lange en gevaarlijke reis naar hier. Vrouwen en kinderen zijn er simpelweg niet.”

Ook buurtbewoner en ondernemer Richard Stekelenburg maakt zich zorgen over de veiligheid in de buurt: “Ik zal niet opkijken als er zich incidenten voordoen, zoals bijvoorbeeld de vechtpartijen die in Duitse asielzoekerscentra plaatsvinden [klikhier]. Geen extra inzet van agenten, vind ik dan ook een slecht idee."

Bewoner Richard Stekelenburg is ongerust over de komst van vluchtelingen in de Jaarbeurs. Foto: Zita Eijzenbach

Stekelenburg merkt op dat registratie van de vluchtelingen - al is het maar met een foto en een vingerafdruk - zeker geen slecht idee is. "Niet alleen in het belang van hun eigen veiligheid, maar ook omdat wij dan weten wie ze zijn.”

De buurtbewoner houdt rekening met het ergste, zegt hij in een toelichting op zijn zorgen: “Twee procent van de vluchtelingen is verbonden aan de terroristen van IS. Er is er maar eentje nodig om het nieuwe Stadskantoor op te blazen.”

Niet alleen in Utrecht wordt voor noodopvang gezorgd. Woensdag werd ook bekend dat Amsterdam de komende dagen plaatsmaakt voor 1500 vluchtelingen en dat in Nijmegen een opvangcentrum in de vorm van een tentenkamp wordt gerealiseerd voor maximaal 3000 vluchtelingen.