Het is een mooie traditie geworden: de plaatsing van het Gouden Kalf dat symbool staat voor het Nederlands Film Festival (NFF). Het door de Utrechtse kunstenaar Theo Mackaay gemaakte beeld is weer in de stad.

Het Gouden Kalf wordt op de Neude getild. Foto: Ton van den Berg

Ieder jaar opnieuw is het een klein spektakel, dat ook veel pers trekt en waarbij filmfestivaldirecteur Willemien van Aalst zich laat zien.

NFF-directeur Willemien van Aalst. Foto: Ton van den Berg

Dit keer staat het Gouden Kalf op de Neude, de locatie waar het filmfestival onder andere kaartjes gaat verkopen. Het staat ook dicht bij het oude postkantoor waar vanaf woensdag 23 september, als het festival van start gaat, diverse activiteiten plaatsvinden, zoals talkshows.

Voorheen stond het beeld bij de Stadsschouwburg, maar deze locatie is vanwege de verbouwing ook dit jaar niet beschikbaar voor het filmfestival. Vorig jaar stond het Gouden Kalf bij TivoliVredenburg waar toen onder meer de opening van het festival plaatsvond en de uitreiking van de gouden kalveren: de filmprijzen. De organisatie was echter niet zo te spreken over die locatie en wijkt nu voor de belangrijkste avonden uit naar het Beatrixtheater. TivoliVredenburg is niet helemaal afgevallen; in dat gebouw zijn nog diverse films (en premières) te zien, onder meer in de Hertzzaal.

Dit jaar kan het NFF ook gebruik maken van de nieuwe bioscoop Cinemec in Leidsche Rijn. Het festival is daar blij mee omdat de kwaliteit van de bioscopen in Utrecht steeds verder achteruit ging. De organisatie hoopt ook op de voltooiing van een filmhuis in Wijk C, in parkeergarage Paardenveld. Het NFF zou daar dan eigen onderdak krijgen.

Het Nederlands Film Festival gaat woensdag van start en eindigt op 2 oktober.