Door Vincent Oldenborg - Vrijdagmiddag vier uur. Dan heb ik dorst. Wat een mazzel als je dan bent uitgenodigd voor de perspresentatie van een festival dat wordt georganiseerd onder die noemer.

In het Griftpark is dit weekend het festival Dorst neergestreken. Na eerdere edities in Den Haag en Den Bosch is nu Utrecht aan de beurt. 

Volgens de folder ligt de nadruk op bijzondere wijnen en biertjes. Wat opvalt bij het betreden van festivalterrein is de reuk van verschillende smakelijke gerechten. 

Dit doet wel heel erg denken aan de geur van Trek, een festival van foodtrucks dat de afgelopen jaren rond deze tijd in het Griftpark plaatsvond. Al snel blijkt dat “Dorst” een door-ontwikkeld zusje van Trek is. 

In de naamgeving wat meer nadruk op drank maar in feite is het niet echt veel meer dan een nieuwe naam voor een vergelijkbaar gebeuren. 

Bier genoeg op Dorst. Foto: Ton van den Berg

Er zijn inderdaad diverse bieren te genieten waarbij ook de lokale markt via De Leckere vertegenwoordigd is en aangezien ik een bierdrinker ben, kan ik me over de diverse wijnstands niet uitlaten, maar ik heb er wel een stuk of vijf gezien. 

Natuurlijk zijn er poffertjes, borrelhapjes in soorten en maten en ook voor een meer substantiële hap kun je er terecht. 

Alles is er op gericht om een ontspannen sfeer te creëren en deze vrijdagmiddag leek dat heel goed te lukken. 

Van het culturele programma was geen playlist beschikbaar maar de eerste klanken waren in ieder geval voor mij heel plezierig. 

De laatste jaren vinden er regelmatig van dit soort festivals plaats in de stad. “De smaak van Utrecht”, “Vorkje prikken” om er maar een paar te noemen. “Dorst” past goed in die reeks. Het zal niemand verbazen dat de entreeprijs (5 euro incl. PETglas) een drempel op werpt, zodat de bezoekers vooral gezocht worden in dat deel van de Utrechters dat wat ruimer in hun slappe was zit en die niet op zoek zijn naar een middag “doorzuipen” maar willen genieten van een goed glas, een lekker hapje en aangenaam vermaak. 

Het betalingsverkeer aan de standjes verloopt volledig elektronisch met behulp van speciale creditkaartjes die je aan de kassa’s kunt opladen. De organisatie garandeert dat niet gebruikt krediet binnen acht dagen wordt terug gestord op je rekening. Dus geen gedoe met overgehouden munten waar je niets meer mee kunt. 

Al met al een strak georganiseerd festival dat zich niet zal ontwikkelen tot een volksfeest maar ongetwijfeld voor een deel van de Utrechters in een behoefte voorziet.

Foto's Ton van den Berg