In juni 2014 werd hij nog feestelijk onthuld door Tourdirecteur Christian Prudhomme en burgemeester Jan van Zanen. Nu fungeert hij elke woensdag als kartonstalling. De grote fiets van de Tour op de Stadhuisbrug wordt dan sterk ontsierd door het verpakkingsafval van de middenstand in het centrum. Ik kan het geen stadspromotie noemen. Sterker nog: het is de stad naar beneden halen.

Utrecht, stad van karton. Het was een verbazend gezicht. Ik zag de miserabele dump afgelopen woensdag voor het eerst, maar het schijnt dus een wekelijks praktijk te zijn. Goed dat ze het bij The Guardian niet hebben gezien. Die hadden Utrecht het afgelopen weekend nog uitgeroepen tot dé hotspot van 2015. Ze plaatsten er eerst foto’s van leuke bruggen uit Amersfoort bij. Dat kwam natuurlijk omdat de Engelse fotograaf vorige week woensdag het zicht op de Dom vanaf de Stadhuisbrug ontnomen werd door de kartonberg die ook de fiets al onherkenbaar had gemaakt. Stel je toch voor dat Christian Prudhomme dat afgelopen maandag voorgeschoteld had gekregen, als monsieur Clean van de Tour. Genant.

Als graadmeter van de economie geeft die kartonberg beslist een mooi beeld van de welvaart van de centrumwinkeliers. Die kunnen uitpakken! Ze moeten de zooi ook weer kwijt en zetten het natuurlijk niet voor hun etalages in afwachting van het kartonophaalwezen. Te beroerd om het naar het Janskerkhof te zeulen en om en over Anne Frank heen te leggen – dat ook. In die zin ligt al dat karton er om die fiets ook bij als een statement. Zo van: jullie kunnen ons wel de overlast van de Tour de France bezorgen, maar jullie doen niets aan onze hoge kartonnood.

Er is maar één woord voor, of eigenlijk twee: geen porem. Ik heb er Jacques Blommendaal van Citymanagement over gebeld. Die zei desgevraagd het volkomen eens te zijn met mijn observatie. Hij legde ook uit dat ze al drie jaar werken aan de problematiek. Hier steeg het beeld op van een stad die zich zelf graag als reuze dynamisch aan de wereld wil tonen, maar met zijn afval omgaat als in een dorp.

Blommendaal heeft er direct een mailtje tegenaan gegooid aan wethouder Geldof van Stadswerken. Het zal mij benieuwen, gelet op de ambtelijke snelheid van Utrecht. Eén ding zeker: vanaf volgende week moet het afgelopen zijn. Geen pardon voor karton!