Jeroen Wielaert - De Tour de France, twee jaar na het hete, onvergetelijke weekend in Utrecht. Ik ben naar Düsseldorf gereden voor een nieuwe Grand Départ, want het is niet opgehouden onder de Dom, de Tour gaat elk jaar door. Toch komen er bijzondere herinneringen bij me op. Düsseldorf is lange tijd concurrent geweest van Utrecht en Rotterdam in het dingen naar de Tour.

In 2008 kwam er verandering in, met de benoeming van Dirk Elbers als CDU-burgemeester van Düsseldorf. Er was nog veel tumult over doping, ook Duitse renners, zoals Erik Zabel, hadden bekend. In 2007 waren de Duitse zenders ADR en ZDF met alle mensen en materieel uit de Tour vertrokken na het bekend worden van een nieuw Duits dopinggeval. Het betrof de onbetekenende renner Sinkewitz. In volle Prinzipienreiterei meende Elbers in 2008 een streng statement af te geven door Düsseldorf af te melden voor een Tourstart.

De gevolgen zijn bekend: Rotterdam en Utrecht bleven over als kandidaten voor 2010. Jean-Marie Leblanc had al een voorkeur voor Utrecht, gesouffleerd door zijn oude collega Jan Janssen. Leblancs opvolger Christian Prudhomme werd door zijn eigen ASO-top gedwongen tot de keuze voor Rotterdam 2010. Met Aleid Wolfsen hield hij de optie 2015 open. Het is uitgelopen tot een onvergetelijk stadsevenement.

In de Tour, maar ook in andere koersen, haalden steeds meer Duitsers etappezeges. André Greipel, Marcel Kittel, John Degenkolb. Hun succes veranderde de stemming bij de Duitse zenders. In Düsseldorf was inmiddels een nieuwe burgemeester aangetreden: Thomas Geisel.

Es hat geklappt.

Ik haalde mijn accreditatie op in de wat aftandse Messe – haalt het niet bij de Jaarbeurs. Onder de toren van de Burgplatz ontmoette ik bij de ploegpresentatie van donderdagavond Christian Prudhomme. Hij zei: ‘Moet je nagaan. We hebben daar te maken gehad met drie burgemeesters, met wisselende meningen. En nu staan we hier…’

Op weg van mijn hotel naar die Duitse Tourouverture ben ik door de Altstadt van Düsseldorf gewandeld. Het maakte me duidelijk waarom ik nooit naar de stad heb verlangd. Het is er een en al herstelbouw uit de Trümmerhaufen van ’40-’45. Een behoorlijke gracht is er niet te bewandelen, zo vlak bij de Rijn.

Ik had me ook nooit verdiept in de ziel van Düsseldorf. En ik vroeg me af in welke Sinne de stad door de Tour op de kaart werd gezet, twee keer zo groot als Utrecht.

Jan van Zanen komt zaterdag naar de proloog. Hij zal tegen Geisel zeggen: ‘Ich bin Jan, und arbeite vor Utrecht.’

Misschien zullen ze nog even lachen over de naam van de finish: de Rotterdamer Strasze.