Henk Westbroek - “Ik geef het woord aan onze wethouder van Oude Gebouwen en zal ik nog een rondje Vega-Bitterballen bestellen om de mond tijdens de discussie goed ingevet te houden,” zei burgemeester Jan van Zanen.

“Ik weet zeker dat ik namens de complete gemeenteraad spreek als ik zeg dat er ook best wat vlammetjes in het vet mogen, mijnheer de burgemeester.” zei de VVD-wethouder van Oude Gebouwen. ”En omdat de raadsverslaggever van het blaadje DUIC naar huis is omdat ze morgenochtend vroeg naar zwangerschapsyoga moet. Omdat de verslaggever van het AD/Utrechts Nieuwsblad vertrokken is om ongestoord te kunnen twitteren over niks en omdat nu dus alleen die bejaarde oetlul van De Oud-Utrechter nog op de tribune zit, hoeven we ons niet meer anders voor te doen dan we zijn. We kunnen vrijuit praten.”

“Bejaarden dood! Bejaarden dood! Bejaarden dood! Bejaarden dood!,” begonnen 22 gemeenteraadsleden met een soepele Brabantse tongval te scanderen.

“Dames en heren, we zitten hier niet op de Tribune van FC Utrecht en zolang ik hem het woord niet afnam is de wethouder die ik het woord gaf nog steeds aan het woord. En trouwens ik hoef geen vlammetjes doe mij maar een schoteltje met blokjes OUDE kaas.“ zei Jan van Zanen waarna het  doodstil in de Gemeenteraad werd.

“Blij dat u ingreep burgemeester! Want door het kabaal raakte mijn gehoorapparaat helemaal overstuur en ik heb toch al zo’n koppijn. Dat komt door de Sint Willibrorduskerk aan de Minrebroederstraat. Wat is het geval. Dat monument is met 8,5miljoen belastinggeld opgeknapt maar Utrecht zit er nog met een garantiebedrag van 1,5 miljoen in. Laat er nou een kerkgenootschap bij me langsgekomen zijn die de garantie van ons wil overnemen op voorwaarde dat wij hun die Oude Kerk cadeau doen. Ik moet er eerlijk bij zeggen dat het een katholiek kerkgenootschap is dat een bloedhekel aan homo’s, vrouwen en aan theatervoorstellingen heeft. Wat ik persoonlijk verfrissend vind. En er zitten ook wat mensen bij club die oprecht geloven - let op goed op wat ik zeg die OPRECHT geloven- dat de massavergassing van Joden, Negers en Homofielen in de Tweede Wereldoorlog gewoon een sprookje is. Nou ja, de wethouders zijn dus eensgezind van mening dat oerconservatieve gelovigen met liggende gelden in beginsel 100% recht hebben op een Oud Gebouw. Gewoon aan die sekte geven dus. Zal ik de ambtenaar van versnaperingen trouwens  de opdracht geven om ook wat zakken chips open te trekken?“

“Graag! En klopt het mijnheer de wethouder dat 3000 Utrechters ons in een petitie vroegen deze stap niet te nemen? En dat de drie grootste Utrechtse cabaretiers , Herman van Veen, Claudia de Breij en Maarten van Rossem ook een beroep op ons gedaan hebben dit niet te willen?”, vroeg een gemeenteraadslid van progressieve snit.

De VVD-wethouder van Oude Gebouwen knikte zwijgend, waarna het vooruitstrevende Gemeenteraadslid opstond, zijn stem verhief en zei: ”Sinds wanneer maken 3000 stuks Plebs en drie lolbroeken uit hoe deze stad bestuurd moet worden? En hebben wij met de introductie van de Transgender Toiletten al niet bewezen dat we super progressief zijn. Laten we die kerk dus van de hand doen en nu met zijn allen de vertegenwoordiger van De Oud Utrechter op de perstribune gaan bekogelen. Met bitterballen!"

Dit liet niemand zich 2 keer zeggen.

(Deze column is eerder gepubliceerd in De Oud-Utrechter en is met toestemming van de auteur overgenomen.)