Pim van Esschoten - Het is een oude wijsheid in deze stad. Kom je ze een voor een tegen, zijn ze best te hebben. Maar corpsballen tref je in de stad vooral als groep en dan zijn ze niet te harden. De overtreffende trap ervan heet de Varsity, jaarlijks hoogtepunt voor roeiende studenten op het Amsterdam-Rijnkanaal (bij Houten). Dan komen alle corpsballen van het land tezamen.

Aan hun stropdassen en jasjes kun je zien van welk zelfbenoemd eliteclubje ze zijn. Ze gooien bier in plastic bekers en modderkluiten naar elkaar. Wij tegen zij. Brassen noemen ze het. Of zooien. Op een ponton is er wat duw- en trekwerk met een biervat als inzet. Het fust verandert na enig gedoe van eigenaar. Twee Rijkman Groeninkjes hebben elkaar in een stevige judogreep en lijken in gevecht om de heerschappij op het ponton. Loopt dit niet uit de hand? Ach, het is maar Spielerei.

Even verderop staan de stretched limo's van de corpsen geparkeerd. Keurig naast elkaar, een stuk of tien. Wie heeft de langste, spelen ze hier.

Het is wat, die Varsity.

Het is zelfs zoveel dat het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed de roeiwedstrijd officieel heeft opgenomen in Nationale Inventarisatie Immaterieel Erfgoed. Vanwege al die tradities rond de Varsity, die sinds 1878 wordt gehouden als variant op de Engelse boatrace.

Dit jaar wint Triton, was de voorspelling, voor het eerst sinds 1967. Want Triton heeft Kaj Hendriks, wereldkampioen in 2013 (vier-zonder) en daarmee ook Sportman van het Jaar in Utrecht. Maar outsider Skadi gaat met de zege aan de haal. Het bleef op Eerste Paasdag dus stil aan het Janskerkhof, het feest was in Rotterdam. Voor roeistudenten telt een zege in de Oude Vier tijdens de Varsity, het hoofdnummer. Hendriks had vooraf al gezegd niet te zullen stoppen voor hij de Varsity wint. 'Het is geen boerenkoolwedstrijd,' zegt Nico Rienks in de NRC.

Wat is het dan wel? Natuurlijk, onder studenten telt de sportieve prestatie. Nou en? Vanwege dat brassen en zooien, de rieten hoedjes en/of wandelstokjes die ook tot dat 'immaterieel erfgoed' horen? Tradities? Aanstellerij, meer is het niet.

Tot de winnaar over de meet glijdt. De kleren gaan uit. Piemelnaakt maar mét stropdas (traditie...) springen de Rotterdamse studenten in het water, dat niet eens de tien graden bereikt. De meisjes doen ook mee, maar keurig in slipje en bh. Ze zwemmen naar de helden van Skadi en de boot verdwijnt voor de helft onder water. Je weet dat dit ook bij de traditie hoort. Maar het is niet een enkele gek die daar zwemt, het zijn er zeker honderd. Bikkels! Dit is serieus. Dit doet zelfs denken aan de Europese titel in 1988 - de Amsterdamse grachten, Gullit en Van Basten, Rinus Michels - toen heel het land dronken van geluk was...

Zie ook dat kleine clubje naakte studenten dat achter blijft op het ponton, omdat 'hun' Oude Vier toch niet heeft gewonnen. Het duurt lang voordat ze hun kleren weer opzoeken. Ze hadden zich zó verheugd op de ijskoude paasduik. Nu druipen ze droog af. Zo bedeesd kom je ze in de stad zelden tegen.

De oude vier op het Amsterdam-Rijnkanaal. Foto: Varsity