Ton van den Berg - Die Tour de France blijft ons nog wel even achtervolgen, niks verkeerd mee, het was een groot succes en wat hebben we genoten deze zomer, althans ik wel.

Die mooie dagen werden natuurlijk ook mogelijk door velen die zich op een of andere wijze hebben ingezet om het allemaal mogelijk te maken. Er waren bijvoorbeeld 1500 vrijwilligers die allerlei hand- en spandiensten verleenden. Die verdienen alle lof. En er waren talloze bobo's en ambtenaren die zich hebben uitgesloofd. Verdienen die ook alle lof of was het gewoon hun werk omdat ze voor die klus ook (soms flink) betaald werden?

Ook al word je betaald, dan nog hebben sommige bobo's uitzonderlijk werk verricht. Zo'n Tour is niet niks en vroeg om organisatorische uitblinkers en gelukkig hadden we die in huis. Namen noemen hoeft niet, de bobo's weten het zelf wel.

Daarentegen is het goed een bepaald onderdeel van de gemeente wel apart te noemen en dat was het team van stratenvegers, de mannen en vrouwen die de Utrechtse binnenstad tijdens het bezoek van een miljoen bezoekers een paar dagen achtereen schoon wisten te houden.

Een van de medewerkers van dat team is Fred Nuwenhuis, door-en-door Utrechter en ook aanjager van de gemeentelijke werkgroep die allerlei (nostalgische) gevelversieringen regelt. Die Fred vertelt me dat zijn team nu meedoet aan de wedstrijd 'Uitblinker van het jaar 2015', een landelijke wedstrijd voor professionele reinigers.

Een veegwagen van Stadswerken rijdt onder luid applaus over het Tour de France parcours. Foto: Karin Michies

Volgens Nuwenhuis gaat het om een 'felbegeerde titel' en het Utrechtse team is genomineerd vanwege de uitzonderlijke prestatie tijdens de Tour de France in Utrecht. 

Nuwenhuis zegt: "Het was voor Utrecht de eerste keer dat er zo’n groot evenement als de Grand Depart in de stad kwam. Het was vier dagen lang één groot feest met de openbare ruimte als het visitekaartje van de stad. Daarom moest de stad natuurlijk elke dag weer brandschoon zijn. En dat is dit team uitstekend gelukt! Onze medewerkers hebben bewezen dat zij hart hebben voor hun stad en ze hebben eraan bijgedragen dat dit evenement zo positief is ervaren."

Wat moeten we doen, meneer Nuwenhuis? "Breng je stem uit!", zegt hij op vriendelijke toon. Dat doen we dan maar, een kleine moeite na zoveel mooi werk van onze stratenvegers.

De Uitblinker 2015 is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Afval en Reinigingsmanagement en wordt op 18 november uitgereikt tijdens het landelijke Zwerfafvalcongres.