Door Jim Terlingen - Het jaar 2023 zit erop. Op Radio 2 is de Top 2000 weer aan zijn eind gekomen. We hoorden Herman Berkiens 'Utereg me stadje' op plek 1731 als nieuwkomer voorbij komen. Op Eerste Kerstdag was hij in de avond te horen.

Initiatiefnemer Joop de Jager had persoonlijk een herinnering aan Herman Berkien en begon daarom een lobby om het nummer van Berkien in de lijst te krijgen. En dat lukte. Leuk voor De Jager en ook voor ons Utrechters.

Maar ik miste in dit traject de democratie. Ik had als Utrechter niet echt een keuze uit meerdere liedjes. Daarom ben ik via Facebook en Nieuws030 eens gaan peilen. Zou het niet beter zijn als 'As 'k boven op de Dom kom' van Rijk de Gooyer uit 1956, onze eer in deze lijst gaat hooghouden? Dat is toch ons ultieme lijflied.

Het antwoord is... ja!

'As 'k boven op de Dom kom' is populairder dan 'Utereg me stadje'. Van de mensen die echt een keuze maakten (81 stuks), kiest 64 procent voor 'de Dom' en 36 procent voor 'me Stadje'.

Ondanks dat de vraag was een keuze te maken, zeiden toch 7 mensen 'beide'. Dat zou natuurlijk helemaal mooi zijn.

Maar...dus... heb ik zojuist een url aangevraagd: asikbovenopdedomkom.nl. Ik ga de site de komende maanden een beetje vullen (ik kan hulp gebruiken) en tegen het einde van 2024 is er een actie om dit authentieke Utrechtse lied in de Top 2000 te krijgen. Houd de media in de gaten!


Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl 


PS. Luisteren? Zie hier op youtube: