Jim Terlingen - Het gemeentelijke onderzoek naar de persoonsgevens op het Joods Monument in Utrecht, waartoe burgemeester Van Zanen in mei 2017 heeft besloten, is klaar. Uit het onderzoek blijkt dat er in totaal 69 keer een vermelding niet goed is gegaan op het Joods Monument. Dat vind ik veel, maar aan de andere kant ook weer niet als je de totstandkoming kent van het monument: er is een verouderd namenbestand gebruikt.

Ook is er een bordje geplaatst bij het monument met de tekst:

Over Joodse slachtoffers uit Utrecht worden soms nieuwe feiten bekend.
Op www.joodsmonumentutrecht.nl staan de meest actuele gegevens.

Ik vind dat heel erg smaakvol gedaan. Complimenten aan de gemeente.


Rapport

Het rapport waarin het onderzoek wordt toegelicht, is naar de gemeenteraad gestuurd en staat inmiddels online: In steen gebeiteld. Een onderzoek naar de persoonsgegevens op het Joods Monument Utrecht. Het bestaat uit een beschrijving van het - nauwkeurige - onderzoek en allerlei teksten eromheen (hoe de fouten hebben kunnen ontstaan, hoe de Utrechtse lijst is samengesteld, de ontstaangeschiedenis van het monument, enzovoort).

Tot mijn grote spijt en frustratie kreeg ik het rapport pas te zien toen het al definitief was. Zo dom vind ik dat, want ik zie veel onjuistheden en zelfs onwaarheden. 'Broddelwerk' is het woord dat in me opkomt. En het heeft ook gevalletjes van 'wegmoffelarij'. Misschien zijn er lezers die zich afvragen waar ik de pretentie vandaan haal om er een mening over te hebben: ik heb - verspreid over twee jaar - onderzoek gedaan naar dit monument.

Mijn correcties hadden veel van die onjuistheden en onwaarheden die in de teksten staan, kunnen wegnemen. Ik heb meermaals mijn hulp aangeboden, maar hoorde daar steeds niets op. Ik vermoed dat men mij te lastig vindt.

Naar mijn oordeel is het huidige rapport echt onder de maat. Zie deze pagina waar mijn uitgebreide, gedetailleerde reactie staat op het gemeentelijke rapport en oordeel zelf. Ik hoor graag uw reactie (zie hieronder).

                                  

Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl