Onder de noemer Zwerfhond schrijft Utrechter Raymond Taams onregelmatig korte columns, die hij in viertallen - een hond heeft immers vier poten - op Nieuws030 publiceert.

  

Boeken (10-03-2024)

Er klopt van alles niet aan het tv-programma ‘VPRO Boeken’ dat sinds begin maart vanuit de bibliotheek op de Neude wordt uitgezonden.

Presentatrice Lotje IJzermans – van huis uit radiomaakster – kijkt verschrikt in de camera, het publiek zit in de galmende benedenhal op grote afstand van een tafel waaraan de gesprekken logischerwijs geen moment intiem worden, overigens mede omdat de door IJzermans gestelde vragen zelfs voor een boekbespreking in vwo 6 aan de afgezaagde kant zijn. ‘Welke rol spelen vrouwen in het boek?’, ‘Waarom is er voor deze vorm gekozen?’.

Het ergst zijn de voortdurende schakelingen tussen allerlei bewegende camerastandpunten, die afleiden van de toch al gortdroge gesprekken. Deugt er dan werkelijk niets aan ‘VPRO Boeken’? Nou ja, het is ongetwijfeld een zeer veilige, commissie-Van Rijn-bestendige werkplek waar nooit een onvertogen woord valt. Driftige, perfectionistische types á la Matthijs van Nieuwkerk kunnen we missen als kiespijn in onze heerlijke nieuwe wereld.

  
Ogen
(12-03-2024)

Wij grotestadsbewoners leven vanuit de geest, onze lichamen doen er niet meer toe. Zeker, we ervaren fysieke pijn als de Russen Utrecht bestoken; slapen in de kou vanwege een gebombardeerde flat is oncomfortabel. We zullen zelfs overlijden wanneer het lijden ons te machtig wordt, maar hier blijft het bij.

Voor het overige wisselen we te vlug van perspectief om nog te voelen, gewend als we eraan zijn onszelf dag in dag uit door de ogen van honderden geestelijk ontwikkelde anderen te bekijken. Tijdens een korte wandeling over de Oudegracht werd ik mij hier gisteren van bewust.

Ter hoogte van de Weerdbrug groette ik een oud-studiegenoot die ik minstens een decennium niet had gezien. ‘Ik oog volwassener en mannelijker dan tien jaar terug’, taxeerde ik mezelf door haar ogen. In de Potterstraat complimenteerde een kennis mij even later met mijn kapsel. Van buiten bekeken had ik eerlijk gezegd een fijne middag.

  
Premier
(14-03-2024)

“Ronald Plasterk”, antwoordde ik beslist toen mijn gezelschap op het terras van café Vredenburg zich afvroeg wie de nieuwe premier van Nederland zou worden. Omdat de verkiezingen over zes weken plaatsvonden, en Plasterk op geen enkele lijst stond, waren verbaasde blikken mijn deel.

“Let maar op, hij sorteert slim voor in zijn Telegraaf-column”, verduidelijkte ik. “De groene programmapunten die zijn eigen PvdA straks bij de verkiezingen de das omdoen, wijst hij van de hand. Als Omtzigt de grootste wordt en in de Kamer blijft, is Plasterk de uitgelezen kandidaat.”

Hoewel de PVV er met de winst vandoor ging, was ‘Ome Roon’, zoals hij zei tijdens zijn ministerschap liefkozend door GeenStijl werd genoemd, algauw de informateur. Nu Wilders afziet van het premierschap in het binnenkort te vormen rechtse kabinet, is de weg naar het Torentje vrij voor ‘The Ronald’.

Laat ik ook maar vast voorspellen dat ‘The Donald’ het Witte Huis terugverovert.

  
Techniek
(16-03-24)

Als moderne, ontwortelde stedelingen zitten wij gevangen in een wereld van taal. Columns schrijven is voor mij dan ook geen doel op zich, maar een middel, een dagelijkse oefening waartoe ik mijzelf verplicht. U leest een bijproduct.

Het eindresultaat is dat ik u met onnavolgbare woordcombinaties passeer binnen uw eigen zestien meter. 'Vaccinatiegraad', 'inflatie', 'stikstofcrisis', roept u hedendaagse afschrikwekkende termen om mij te weerhouden van een schot op doel.

Vergeefs, ik was te gefocust op de 1-0 om uw woorden tot mij te laten doordringen. Door al het schrijven verdween bovendien mijn ontzag voor taal, ongeveer zoals mijn achting voor politici sleet naarmate ik meer tijd op het Binnenhof doorbracht.

Getallen zijn betere bondgenoten, leerde ik. Kijk, ondertussen staat de 3-0 al op het scorebord, puur vanwege het feit dat ik mijzelf sinds vijf jaar zeven dagen per week verplicht een x-aantal woorden zo coherent mogelijk achter elkaar te zetten.