Armand Leenaers - Hulde voor burgemeester Jan van Zanen die als een van de eersten zijn eigen VVD durfde te trotseren en al op 3 januari onomwonden pleitte voor een vuurwerkverbod. Als verantwoordelijke voor openbare orde en veiligheid kon hij ook moeilijk anders na weer een nacht vol geweld, leed en vernielingen. 

Utrecht had dit jaar meer vuurwerkvrije zones waardoor alle dierenverblijven, natuurgebieden en stadsparken in en om de stad vuurwerkvrij waren. Een pleidooi (samen met Amsterdam, Rotterdam en Den Haag) om een landelijk verbod op knallers en vuurpijlen in te stellen, haalde het echter niet.

Zelf heb ik de Oudejaarsnacht doorgebracht in de wijken Overvecht en Ondiep. Uit eigen waarneming kan ik gerust zeggen dat het zo niet langer kan. Een bombardement met rotjes belette ons aan het begin van de avond om naar buiten te gaan. Met de auto door Ondiep rijden bleek even later levensgevaarlijk want midden op straat werden enorme vuurpijlen afgevuurd. Tijdens de jaarwisseling ben ik de straat maar niet meer opgegaan. 

De oplossing is simpel: verbied de verkoop en het afsteken van alle vuurwerk en organiseer buurtfeesten met professionele lichtshows. Gebruik van drones is misschien een nog beter idee. Laat Utrecht hiermee een van de vuurwerkvrije steden van Nederland worden (inmiddels zijn 24 van de 25 burgemeesters in de provincie Utrecht voor een vuurwerkverbod aldus RTV Utrecht). Dan hebben de hulpverleners ook een keer een mooie jaarwisseling.

Een aantal jaren geleden lanceerde de Economic Board Utrecht de slogan 'groen, gezond en slim'. Wat dat precies betekent bleef lang in nevelen gehuld. Tot afgelopen Nieuwjaarsdag. Burgemeester Van Zanen had het in zijn Nieuwjaarstoespraak over 'samenleven als teamsport'. Voilà, een vuurwerkvrije stad: dat doen we samen.