Kim Bouwens is een 'horecadier' en gaat een nieuw avontuur aan, een eigen onderneming: maaltijd-afhaalcentrum Kippig in de Loeff Berchmakerstraat. Wat dit avontuur haar brengt beschrijft ze in columns voor Nieuws030. Daarnaast gaat ze in op ontwikkelingen en trends in de Utrechtse horeca.

Stilte voor, door of na de storm?

Waarschijnlijk hebben de meeste horecaondernemers ermee te maken. Waar ik vorige keer nog schreef over de onverwachtse drukte is het vandaag stil. Dat kan zo af en toe gebeuren, maar toch word ik er heel zenuwachtig van. Of je nu wilt of niet, je gaat malen.. Is de kip wel lekker? Is het dan toch wel een lastig straatje waar we zitten? Of is het gewoon einde van de maand januari.... 

Maar wat als je merkt dat er geen verandering in zit? Wat ga je als ondernemer doen? Stilzitten behoort niet tot de opties en je moet zéker niet in de paniek-modus schieten maar je laat wél de 6 'P's nog even de revue passeren. Even terug in de schoolbanken:

Prijs – Product – Plaats – Promotie – Personeel – Presentatie

Natuurlijk denk je hier al over na als je je concept aan het ontwikkelen bent. Maar het kan geen kwaad om deze punten nogmaals te checken nu je werkelijk open bent. 

Prijs – Zijn we misschien te duur? Wellicht voor de student waarvoor de maand altijd een week te lang duurt, maar over het algemeen zijn wij (naar ons idee) betaalbaar. Wat ook de student zo nu en dan bevestigt. We hanteren de juiste marges en prijs/kwaliteitverhouding en af en toe een leuke actie, check! 

Product – Kip van het spit, duidelijker kan niet, check! 

Plaats – We zitten op 50 meter van de Neude, maar het is nog niet echt een straatje waar verder veel gebeurt. Toch lopen en fietsen er veel mensen door de straat van of naar de stad. Geen A1 locatie, maar ook zeker geen drie-hoog-links-achter locatie, check! 

Promotie – We zijn al een paar keer opgepikt door diverse online bloggers en hotspotlijstjes, we hebben 2 interviews gehad en hebben een flyer actie in de omgeving gehouden. En nog meer leuke ideeën in het vat, check!

Personeel – We staan hier dagelijks met 100% motivatie en inzet, check!

Presentatie – Het winkeltje ziet er goed uit, mensen die afhalen zijn enthousiast. We missen nog een verlicht uithangbord maar verder..., check!

Alles lijkt in orde en tóch is er geen kip in de zaak te bekennen. Nou, laten we dan vooral die 7de, niet geheel onbelangrijke, 'P' eens benoemen: Pleurisweer – check!

Iedereen heeft ermee te maken maar als afhaalzaak ben je extra kwetsbaar. Dus laten we hopen dat dit dan maar stilte dóór de storm is.

Wat gebeurt er intussen in de rest van de stad? Twee zaken waarvan de 6 P's zeker in orde zijn: Beers & Barrels aan de Oudegracht en Speck op het Ledig Erf die hun deuren hebben geopend. Ik ben nu al benieuwd naar de 'Badass Lobster' van B&B en het dry-aged biologisch vlees (geleverd door Gerrit Takke op de Biltstraat, lekker lokaal dus!) uit de eigen rijpingskast van Speck. Aan vlees en Green Egg's dus geen tekort.

Volgens mij zijn dit weer twee mooie aanwinsten voor onze stad die gevoelsmatig toch stappen vooruit aan het maken is. Gelukkig blijven (en komen) er altijd weer ondernemers die de stap ook durven wagen.

Personeel en eigenaren (Joris en Kasper Visser) van restaurant Speck. Foto: Visser