Binnendijk - 1KZ1EJ3-bankjes in Wijk C

Gepubliceerd: zaterdag 24 mei 2025 07:00
Dik Binnendijk – Afgelopen dinsdag zijn we met z’n drieën acht openbare bankjes in Wijk C Oost en West afgegaan om die om te dopen in zogenoemde 1KZ1EJ3-bankjes. Daar zit nu een goudkleurig plaatje of plaquette op met de tekst ‘Een goed gesprek begint met iemand écht zien’. Daarnaast staat een QR-code. Als je die scant, kom je meteen op de website waar de gratis online ‘VraagMaar-training’ staat van Stichting 113 Zelfmoordpreventie.
Deze stichting is deze bankjescampagne in september 2022 begonnen. Inmiddels staan er al zo’n kleine 3000 1KZ1EJ3-bankjes in ons land in 143 verschillende gemeenten. Utrecht heeft ze ook al, maar in Wijk C stonden ze nog niet.
Een filmpje op de site van de stichting vat het idee van zo’n 1KZ1EJ3-bankje kort samen.
Op een bankje zit je even stil. Je pakt een moment rust. Alleen dan kun je zien hoe het echt met iemand gaat. Een goed gesprek begint met iemand echt zien. Zien of het wel goed gaat. Durf te vragen als je het vermoeden hebt dat iemand denkt aan zelfdoding. Hoe doe je dat? Leer hoe je dat gesprek voert. Doe de (gratis online) training op 1KZ1EJ3.nl.
Ons omdoop-trio bestond uit Jacqueline van Eck (kerklid van de Jacobikerk), Martijn Bac (diaconaal werker van de kerk) en ik namens Buurtgroep Wijk C West. Jacqueline en ik hadden de plaatjes en de messing schroeven meegenomen, Martijn z’n accuboormachine en ik zorgde ook voor schroevendraaiers, waterpas, rolmaat, potlood, markers en dergelijke.
Jacqueline is initiatiefnemer van de 1KZ1EJ3-bankjes in Wijk C. Hoe kwam ze op het idee?
“Ik was al jaren geabonneerd op de nieuwsbrief van 113 Zelfmoordpreventie. Waarom ik daarmee begonnen ben weet ik niet meer, maar echt die berichten lezen deed ik niet. Dat ben ik pas weer gaan doen, toen het broertje van een goede vriend een paar jaar geleden overleed door zelfdoding. Hij was net begonnen met studeren in een nieuwe stad. Het was in de coronatijd. Daardoor was er minder sociaal contact mogelijk, wat waarschijnlijk heeft meegespeeld. Via die vriend heb ik iets van de grote impact van zijn overlijden van dichtbij gezien.
Op een gegeven moment zag ik in de nieuwsbrief een artikel over de 1KZ1EJ3-campagne. Bij de Jacobikerk staan een aantal banken, waar die plaatjes op konden. Maar in Wijk C staan veel meer banken. Martijn heeft jou toen benaderd en zo is het een gezamenlijk project geworden van de Jacobikerk en de Buurtgroep. Ik vroeg aan voor Wijk C Oost en jij voor West en zo konden we acht in plaats van vijf banken opwaarderen tot die 1KZ1EJ3-bankjes.”
Naast de plaatjes aanvragen bij Stichting 113 Zelfmoordpreventie moet je ook nog in overleg gaan met de gemeente of je - en zo ja - op welke openbare bankjes je de plaatjes mag bevestigen. Gelukkig deed het Wijkbureau Binnenstad niet moeilijk. Ik kreeg toestemming voor de drie bankjes in Wijk C West die ik had voorgedragen op de Kroonstraat, Catharijnekade en Nieuwekade. Hopelijk worden deze drie met de andere vijf in Wijk C Oost echte ‘Ik-zie-je-en-ik-luister-naar-je’ bankjes.
Cijfers van Stichting 113 Zelfmoordpreventie, aangevuld door de jongste CBS-cijfers:
- In 2024 waren er in Nederland 1849 zelfdodingen: gemiddeld vijf personen per dag.
- Sinds 2018 is het zelfdodingscijfer niet veel veranderd: zo’n 10,3 zelfdodingen per 100.000 inwoners.
- Elk jaar zijn er ongeveer 3 keer meer zelfmoorden dan verkeersdoden in ons land.
- Een grote risicogroep zijn mensen die eerder al een suïcidepoging hebben gedaan.
- Bij mannen komt zelfdoding ongeveer 2 keer zo vaak voor als bij vrouwen.
- Mannen tussen de 40 en 70 jaar zijn de grootste risicogroep.
- In 2024 was 20 procent van alle mensen (man en vrouw) die suïcide pleegde, een 50’er.
- Bij jongeren van 10 tot 30 jaar is zelfdoding nog steeds doodsoorzaak nummer 1. Dat is vaker dan de dood door een verkeerongeval of kanker. Het zelfdodingscijfer bij deze jongeren is de afgelopen 15 jaar toegenomen; bij jonge vrouwen groeide dat cijfer sterker dan bij jonge mannen.
- Bij tieners overleed in 2024 20 procent aan zelfdoding; bij twintigers was dat zelfs 32 procent.
Denk je aan zelfdoding? Blijf niet met je gedachten lopen, maar zoek hulp. Praat met een naaste of neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800 - 0113 of chat op 113.nl.