Door Dries van Dijk – Na 5 minuten praten met haar staat de koers vast: Kirstie van Haaften, 16 jaar, gaat haar levenslijn van de afgelopen 8 jaar als een streep rechtdoor trekken naar een toekomst op twee wielen en een carbonframe. Het NK op de weg en het NK Tijdrijden gaan de hoogtepunten van 2015 vormen. Symbolisch: Le Grand Départ komt deze zomer op 200 meter van haar huis langs over de Meerndijk.

Kirstie is niet kinderachtig: Europees, Wereld en Olympische Kampioenschappen op de weg en op de baan vormen haar levensdoelen. ‘De baan is leuk, maar de weg is leuker.’ En ‘Tijdrijden is geweldig. Het is dé kans om alles uit je zelf te halen, het is ongelooflijk intensief.’ Op de baan behaalde ze nationale kampioenschappen, individueel en met ploeg.

Kirstie groeit op in een gezin, dat leeft voor het wielrennen. Haar broer, 18, is geducht sprinter, vader was wielrenner en nu haar grootste steun. Een flinke bus op de oprit. Kirstie gaat zonder moeite niet feesten. Haar grote wens om bakker te worden schuift ze weg. Ze gaat de Mavo afsluiten en door naar de Pabo. Het nachtelijke bakkersleven past niet bij het wielrennen, maar onderwijs is een goed alternatief als het wielrennen als professie onverwacht niet uit de wielen mocht komen. Kirstie kent echter de toer naar een hoger plan op haar duimpje.

Als ploeg samenwerken

In Volendam zit ze in de wielerclub Beet-It. 4 Meiden van 16. Op Europees niveau zit ze in Canyon Young Heroes, als enige Nederlandse. ‘Vorig jaar won ik de Kids Tour Berlijn. Met de 4 meiden werkten we als ploeg het beste samen, zo hoorde ik. Een prachtige wedstrijd. Een mooie tent, de ouders aan de koffie en wij fietsen.’ Haar belangrijkste trui nu is geel: de Meerdaagse van Emmen. Drie maal won ze de Internationale Jeugd Tour van Assen. ‘Ik kan nog drie jaar deelnemen. Marianne Vos won deze tour ‘slechts’2 keer!’ 

Marianne Vos is haar grote voorbeeld. ‘Maar crossen, dat is helemaal niet mijn ding! Ze is ontzettend goed, heel vriendelijk en heel makkelijk om mee te praten. En ze heeft ontzettend veel voor het vrouwenwielrennen gedaan! Ik hoop echt, dat er heel goede vrouwenploegen komen en dat ik vanaf 2018 bij zo’n Dames Pro Tour ploeg kan komen.’ In 2016 wil Kirstie graag in de Nederlandse Junioren selectie komen en op de weg en baan zich plaatsen voor EK en WK.

Deze ongelooflijke belofte wil via crowdfunding een 2ehands tijdritfiets bemachtigen. Wie steunt haar via www.talentboek.nl?