Peter den Oudsten (PvdA) wordt per 1 juli de tijdelijke opvolger van Jan van Zanen (VVD), die op dat moment burgemeester wordt in Den Haag. Hans Oosters, de Utrechtse commissaris van de koning heeft hem voor deze klus gevraagd. Den Oudsten was tussen 2015-2019 burgemeester van Groningen. Zijn eerste werkdag is maandag 5 juli. 


Fragmenten uit de persberichten:

"Na een loopbaan in het bedrijfsleven was Den Oudsten van 1997 tot 2001 wethouder in Leeuwarden. Daarna was hij van 2001 tot 2005 burgemeester van Meppel en van 2005 tot 2015 burgemeester van Enschede. Zowel in Groningen als in Enschede was den Oudsten voorzitter van de Veiligheidsregio."

"De waarnemend burgemeester zal aanblijven tot aan de benoeming van een nieuwe kroonbenoemde burgemeester. De gemeenteraad van Utrecht zal op 16 juli de profielschets voor een nieuwe burgemeester vaststellen. De procedure voor een benoeming van een burgemeester duurt doorgaans zes maanden."

Den Oudsten zegt dit: “Ik had het burgemeesterschap achter me gelaten, maar heb graag ja gezegd tegen het verzoek van Commissaris van de Koning Hans Oosters om voor een beperkte periode waarnemend burgemeester van Utrecht te worden. Utrecht is een prachtige stad, een belangrijk knooppunt voor Nederland. Een stad met een toekomstgerichte atmosfeer die de komende periode door een moeilijke tijd geloodst moet worden. Ik zet graag mijn ervaring in om daar waar ik kan een bijdrage te leveren. Ik kijk ernaar uit u te ontmoeten.”

Reactie wethouders: "Wij zijn verheugd dat Peter den Oudsten per 1 juli start als waarnemend burgemeester van onze stad. Met Den Oudsten krijgt Utrecht een bekwame bestuurder met ruime ervaring. Dat is nodig, juist in deze onzekere tijd als gevolg van de corona-crisis. Wij zien ernaar uit om samen met de waarnemend burgemeester verdere invulling te geven aan de ambities van de stad."

"De benoeming van de waarnemend burgemeester is tot stand gekomen na overleg met de fractievoorzitters uit de Utrechtse gemeenteraad."

Reactie van fractievoorzitters in de raad: “We zijn blij met de benoeming van de waarnemend burgemeester. We hebben een goed kennismakingsgesprek gevoerd en kijken uit naar de samenwerking.”

Persbericht1 en persbericht2