Jan van Zanen, sinds 2014 burgemeester van Utrecht, wordt de nieuwe burgemeester van Den Haag. De Haagse gemeenteraad koos vanavond voor de 58-jarige Van Zanen.

Als de minister van Binnenlandse Zaken die voordracht overneemt - hetgeen een formaliteit is - begint Van Zanen in juli al in de Hofstad.

Veel Utrechtse ervaring
VVD'er Van Zanen was in Utrecht twaalf jaar raadslid, acht jaar wethouder en – na een uitstapje als burgemeester in Amstelveen - zes jaar burgemeester.

Hij is in onze stad zeer populair. Begin 2020 werd Van Zanen voor nog eens zes jaar herbenoemd. Onze columnisten Jeroen Wielaert en Jim Terlingen lieten maanden ervoor - los van elkaar - hun gedachten gaan over dat vooruitzicht.

Van Zanen, met naast zich vriendin en twee kinderen, in de raadzaal bij zijn herbenoeming in januari 2020. Foto: Ton van den Berg

Van Zanen was tussen 2003-2008 ook partijvoorzitter van de VVD, wat door insiders niet als zijn succesvolste functie wordt gezien. Sinds 2015 is hij naast burgemeester ook voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Van Zanen bij zijn afscheid als VVD-partijvoorzitter in 2008. Foto: Ton van den Berg

Persbericht
In een persbericht laat Van Zanen donderdagavond het volgende weten:

"Zojuist ben ik geïnformeerd door de voorzitter van de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad van Den Haag over mijn voordracht als burgemeester daar. Ben zeer vereerd. Kijk er naar uit aan het werk te gaan voor en met Den Haag. Samen te werken met raad en college en alle Hagenaars en Hagenezen te leren kennen. Verheug mij erop.

Tegelijkertijd is er ook een andere kant. Ik vertrek uit deze stad. Uit Utrecht. Heb hier het langst gewoond en gewerkt in mijn leven, mijn beide kinderen zijn hier geboren. De stad waar ik elke dag met liefde woon en werk. Mij hartstochtelijk voor heb ingezet.

En  toch … Ben nu 35 jaar actief in de lokale politiek, 27 jaar in Utrecht en 8 jaar Amstelveen. Utrecht staat er goed voor. Met een zelfbewuste raad. Een ingewerkt college. En met een vrolijke griffie. En inwoners die steeds meer openlijk trots zijn op hun stad. En terecht.

Ik volg ook in Den Haag mijn passie: het dienen van de lokale publieke zaak."

Zeker
Van Zanen zei in januari 2020 ‘zeker’ de komende zes jaar het burgemeesterschap in onze stad te willen vervullen. Op sociale media wordt door Utrechters met dit argument soms verbaasd en boos gereageerd.

   

Reacties op Facebook