In Gent kreeg Rik Brinks een USE-IT -plattegrond in handen en dacht: dit is ook iets voor Utrecht. Een USE-IT-plattegrond? Dat is een stadskaart/plattegrond, samengesteld met tips van locals en met zijn Engelse teksten gericht op internationale reizigers, expats en studenten.

Brinks ging met zijn CultureRoad-collega Caspar Steinebach (samen zijn ze ook bekend als de organisatoren van de jaarlijkse Rubberboot-missie in de singel) aan de slag, ze sloten zich aan bij USE-IT en vroegen een rits vrienden en bekenden in Utrecht om een lijstje te maken van bijzondere locaties in de stad. Daar schrapten ze er weer een hele boel van en zo bleven er 51 lokale hotspots over.

En zo biedt de kaart een overzicht van de betere lokale plekjes in de stad en omgeving en is die volgens de makers handig voor iedereen die op een andere, lokale manier geïnformeerd wil worden over wat er te doen is in de stad. Bijzonder is dat de kaart ook het aanbod buiten de singels van Utrecht inzichtelijk maakt en bevat een fiets- en wandelroute.

Voor Utrechters is de plattegrond niet echt verrassend. De barretjes, eettentjes en koffiezaakjes zijn welbekend. Het is zelfs wat voorspelbaar wat de vrienden en kennissen naar voren hebben gebracht.

Echt verrassende horecazaken en winkels zitten er niet tussen. Maar het is ook niet voor de Utrechter, maar voor de bezoeker en het biedt een expat of toerist wel degelijk een handvat om in Utrecht de weg te vinden.

Maar als je als Utrechtse ondernemer er niet op staat, hoor je er dan niet bij in het Utrecht volgens Brinks en Steinebach? Brinks legt uit dat niet iedereen op de kaart kon en er nu eenmaal een keuze gemaakt moest worden. En voegt hij er lachend aan toe: "Wees blij als je er niet op staat, want anders krijg je al die toeristen in je zaak."

USE-IT Utrecht is volgens Brinks een primeur in Nederland. Doordat de stad deelneemt aan het Europese USE-IT netwerk, wordt de kaart van Utrecht ook in andere Europese steden verspreid. Dat betekent dat meer internationale reizigers bekend worden met het aanbod in Utrecht.

Dit is ook de reden dat Toerisme-Utrecht het idee van Brinks en Steinebach wel wilde promoten en ervoor zorgde dat er geld kwam voor de plattegrond die op veel plekken in de stad gratis verkrijgbaar is. Wethouder Jeroen Kreijkamp (D66), die graag wat extraas doet voor expats, was dinsdagmiddag er bij om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen.

Wethouder Kreijkamp (2e van links) kijkt mee op de nieuwe internationale plattegrond. Foto: Toerisme Utrecht