De gele loper was in het Centraal Museum speciaal uitgerold, niet voor de burgemeesters van de vier grote gemeentes die daar vergaderden, maar voor de circa 1500 Tourmakers, de vrijwilligers die zorgen voor de veiligheid rond het parcours.

"Zonder jullie geen Grand Depart", zei Tourdirecteur Prudhomme maandagavond via een video die voor de 1500 Tourmakers werd vertoond. Ook kreeg iedereen nog de laatste instructies om vooral het grote publiek, er worden rond de 800.000 bezoekers verwacht, welkom te heten.

Onder de Tourmakers niet alleen Utrechters die zich willen inzetten, ook zijn er een paar honderd uit de rest van Nederland tot en met Limburg en Friesland aan toe. Ook tientallen buitenlanders steken de handen uit de mouwen tijdens de Tourdagen zoals uit Frankrijk, Spanje, Italie, Duitsland, Suriname en Colombia.

De sfeer in het Spoorwegmuseum was uitgelaten. "Ik heb er zin in", zei journalist Dick van der Peijl. "Ik ga bij Galgenwaard onder meer zorgen dat het verkeer in goede banen wordt geleid. Dat is weer eens wat heel anders, maar wat ik zo mooi vind is dat ik iets kan doen voor dit spektakel. Het is geweldig dat ik er bij kan zijn, dit maak je nooit meer mee."

Tourmakers doen een wave. Foto: Ton van den Berg