De mede-oprichter van Leefbaar Utrecht, Broos Schnetz, kreeg zaterdagavond van burgemeester Jan van Zanen de speld van de stad Utrecht. Die stedelijke onderscheiding kreeg hij tijdens de viering van zijn 65e verjaardag.

Schnetz kreeg de speld omdat hij ruim twintig jaar als bestuurder en adviseur actief is bij vele lokale organisaties. Volgens een persbericht van de gemeente was hij onder meer bestuurslid en voorzitter bij de Koninklijke Horeca Ned. District Utrecht en de stichting Utrechtse Muziekfestivals. Ook nam hij zitting in de Raad van Toezicht bij de stichting Realisatie Artplex en was hij bestuurslid bij de Utrechtse Ondernemers Sociëteit.

Schnetz was in het verleden ook betrokken bij de oprichting van de stichting De Nieuwe Utrechter waarvan deze websitekrant nog steeds deel uitmaakt.

Broos Schnetz met Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum. Foto: Ton van den Berg

In het persbericht staat verder: Van 2007-2015 was hij (vice)voorzitter van de Ondernemers Club van het Nederlands Film Festival (NFF). De ruim 60 ondernemers uit de provincie Utrecht ondersteunen het NFF financieel en spelen een belangrijke rol bij het creëren van draagvlak voor het festival.

Als voorzitter van de Stichting Cultuurpromotie Utrecht is hij verantwoordelijk voor de organisatie van vele drukbezochte ‘Culturele Zondagen’. Onder zijn leiding zijn de bezoekersaantallen de afgelopen zes jaar bijna verdubbeld. ‘Culturele Zondagen’ is een exportproduct geworden en vindt in vele andere steden navolging. Het Uitburo en de Uitagenda, onderdelen van de stichting, zijn belangrijke vraagbaken geworden voor ‘uitgaan’ in de meest brede zin van het woord.

Gedurende de vier jaar waarin de heer Schnetz als voorzitter van Straatnieuws optrad, is de bedrijfsvoering gereorganiseerd en de financiële bezoeking gezond gemaakt. De circa 120 verkopers en medewerkers van de krant konden hierdoor hun werk behouden.

In 1997 was hij mede-oprichter van de lokale politieke partij Leefbaar Utrecht die bij twee gemeenteraadsverkiezingen als grootste partij werd gekozen. Als voorzitter gaf hij gedurende acht jaar leiding aan de partijorganisatie, leidde onder andere de collegevorming van 2000 en trad op als adviseur voor de drie wethouders van Leefbaar Utrecht.

De Speld van de Stad wordt door het college van burgemeester en wethouders sinds 1985 toegekend aan personen die zich langdurig op buitengewone wijze voor Utrecht hebben ingezet op kerkelijk, cultureel, sociaal, maatschappelijk of sportief terrein.