Door Jessica Buijs - Met circa 50 km/u denderen in juli de wielrenners van de Tour de France door Utrecht. Maar het kan ook een stuk rustiger. Bij het nieuwe fenomeen slowbiking is het namelijk de bedoeling zo traag mogelijk te fietsen.

Komende zondag kan Utrecht kennismaken met slowbiking, dan is er een fietswedstrijd in de stad die een heel stuk langzamer gaat. Om alvast in de fietsstemming te komen is iedereen uitgenodigd om in de hal van het Stadskantoor een ritje te maken.

Voor iedereen die nooit de snelste is bij een wedstrijdje is er nu een spel waarbij het gaat om wie er het langzaamst fietst. Bij slowbiking moet je juist zo traag mogelijk een parcours van elf meter afleggen zonder de grond of de lijnen aan te raken.

In 2006 ontwikkelde Kaspar König het idee van slowbiking. Toen hij in Peking werd gevraagd om mee te doen aan een fietsrace waarbij je zo langzaam mogelijk moest fietsen en uiteindelijk de tweede prijs won ontstond het idee.

"Ik ben geen buitengewone sporter", zegt König, "dus je kunt je voorstellen dat ik maar wat trots was op dit resultaat." Hij begon te sleutelen aan de regels en bedacht dat hoe minder regels er zouden zijn hoe beter. König: ‘’Hoe laagdrempeliger hoe beter en hoe minder gedoopte topsport hoe beter. Een event waarin iedereen iets kan winnen en je juist niet voor aap staat met een tweede prijs of een troostprijs."

Inmiddels zien de slowbiking evenementen er een heel stuk anders uit. Het elf meter lange parcours van stoepkrijt op de openbare weg is er nog steeds. Maar nu muzikanten die een geïmproviseerde performance opvoeren en een enthousiaste presentator die het publiek uitdaagt.

Volgens König werkt de combinatie van sport, muziek, muzikale intermezzo’s en humor heel goed. ‘’Er ontstaat een heerlijke entertainende mix van spanning en meeleven, van onthaasten en even nadenken waar we allemaal mee bezig zijn. Namelijk dat we altijd denken aan het snelste, de beste en het effectiefste."

Het komende jaar staat Utrecht geheel in het teken van de Tour de France. Daarom wordt er op 21 juni ook het eerste Nederlands Kampioenschap Slowbiking in de Domstad gehouden. Tijdens de Nieuwjaarsduik op 11 januari vindt de kick-off plaats in het nieuwe Stadskantoor. Iedereen is welkom en kan meedoen aan de voorrondes. De eerste deelnemer is al bekend: burgemeester Jan van Zanen.

Aanstaande zondag 11 januari tussen 13:00 en 16:30 in het nieuwe Stadskantoor. Inschrijven is niet nodig.

Meer over slowbiking, klikhier.

Op de video een slowbiking-battle die vorig jaar plaatsvond in  München.