Door Zita Eijzenbach - Met de woorden “Zes mannen en een speelgoedschaap; daar moet je niet te lang over nadenken…” kondigt de Utrechtse dichter Ingmar Heytze op 12 september The Maureens aan. Een luid applaus, een prachtig optreden en weer een luid applaus; de releaseparty van Bang the Drum bij poppodium Ekko is er een voor in het boekje.

Als Hendrik-Jan de Wolff (gitaar en zang) met zijn band Silence is Sexy in 2010 optreedt tijdens de bruiloft van Bas van de Looy (gitaar en zang), begint het bij de Utrechtse heren te kriebelen. Samen starten ze The Maureens en in 2013 verschijnt het gelijknamige eerste album.v.l.n.r. Hendrik-Jan de Wolff, Bas van de Waterbeemd, Bas van de Looy en Stefan Broos spelen de single September. Foto: Zita Eijzenbach

Na wat wisselingen in de formatie en optredens in heel Nederland (en in Liverpool!), is het tweede album een feit. Op 12 september presenteren De Wolff en Van de Looy samen met Randy Linskens (basgitaar en zang), Bas van de Waterbeemd (toetsen en zang), Martijn Vink (leadgitaar) en Stefan Broos (drum) het album Bang the drum.

Na de try-out in De Kleine Generaal in Apeldoorn op vrijdagavond, zijn ouders en andere familieleden en vrienden massaal afgekomen op de officiële albumrelease in de Ekko. Zoals dat hoort, bij een albumrelease.

De zaal staat vol en het is warm. Het kleine podium bied net genoeg plaats voor de zeskoppige band. Gelukkig is er nog net genoeg plaats voor het houten schaap Dolly dat -als volwaardig lid van de band- overal mee naar toe gaat.

Randy Linskens tijdens de single Tomorrow. Foto: Zita Eijzenbach

Ondanks dat de zes heren nog maar kort samen spelen –leadgitarist Martijn Vink kwam in maart bij de band-, verloopt het optreden vlekkeloos. De vier zangers, schakelen moeiteloos van meerstemmige naar eenstemmige zanglijnen en Van de Waterbeemd maakt met zijn pedal-steelgitaar van de nummers een geheel.
 Een goede opkomst in poppodium Ekko. Foto: Zita Eijzenbach

The Maureens liggen dicht bij The Beach Boys. Niet te snelle feelgood liedjes; muziek voor op een kleedje in het park met warme zonnestralen op je gezicht. Muziek voor een lege snelweg in Californië, met een jonge Carl Wilson in een Chevrolet Camaro uit '69 richting de ondergaande zon. Meezingen en wat trommelen op het stuur.

Een enkeling waagt een dansje op de plaats; een voet verschuift eens wat, een heup en een hoofd wiegt voorzichtig wat mee. Een avond vol wild dansen wordt het niet. Het dak gaat er niet af, maar dat hoeft ook niet; vanavond gaat het om de liefde voor muziek. Genieten, met je ogen dicht.

De mannen gaan af, Dolly blijft achter. Foto: Zita Eijzenbach

The Maureens, meer info en optredens: klik hier 
Het album Bang the Drum online luisteren? Klik hier