Deze kiek is gemaakt op: donderdag 14 december, 11.25 uur

Door: Ton van den Berg

Waar? Sint-Catharinakathedraal, Museum Catharijneconvent

Want? Vorig jaar trok de kerststal hier circa 50.000 bezoekers. Donderdag stonden er alweer tientallen klaar bij de Catharinakathedraal aan de Lange Nieuwstraat toen de deuren open gingen om de kerststal weer te kunnen aanschouwen.

Sinds 1932 toont het Museum Catharijneconvent (toen nog aartsbisschoppelijk museum) een historische (Napolitaanse) kerststal. En sinds vorig jaar in de Catharinakathedraal toen het museum enkele honderden historische kerststalfiguren rijker was geworden. De meeste poppen en toebehoren dateren uit de 18e en 19e eeuw en komen uit Napels, waar de traditie 800 jaar geleden is geboren.

Conservator Pim Arts, de enige kerststal-conservator van Nederland, legt uit dat de poppen vroeger werden opgesteld in een omgeving die leek op Napels. Voor de Utrechtse versie is een Utrechtse omgeving geschapen zoals de Winkel van Sinkel en een zuivelmarkt op een daaronder gelegen werf. Het kindeke Jezus en Jozef en Maria bevinden zich vlak voor de Domtoren en op het pandhof daarachter is een heuse kamelenmarkt te zien.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken en duurt tot en met 14 januari 2024. Meer info: klikhier