Door Dries van Dijk - In het nieuwste, twaalfde, boek van Werry Crone, fotojournalist van het jaar 1995, worden historische ansichtkaarten van Vleuten, de Meern en Haarzuilens gecombineerd met foto's van nu van dezelfde plek. Van dorp naar stad een eeuw verstreken.

Op de presentatie afgelopen week in het voormalige raadhuis gemeente Vleuten-De Meern, nu gedegradeerd tot Wijkservicecentrum van de wijk Vleuten-De Meern, toonde Werry Crone zich niet alleen de fotograaf sec, maar ook de verhalenverteller, die zijn eigen foto’s en de oude ansichten boeiend illustreerde.

Crone vertelde dat de grootste ontdekking de mens als ‘poseur’ was. ‘Mensen gaan graag staan voor de foto, net als vroeger op de ansichten. Dat werd de stijl van de nieuwe foto’s, dat was boeiend. Er ontstonden ook bijzonder leuke gesprekken, waarin de mensen mij nieuwe elementen over de plek van de ansicht vertelden, die ik niet wist.

Crone eerbiedigde ook de aloude tegenstelling tussen het chique Vleuten en Haarzuilens en het werkdorp De Meern. Ooit samen tegen het grote Utrecht, tegen de annexatie, maar het verschil in karakter is ook gebleven. De kernen kregen hun eigen voorpagina van het boek en de helft van het boek. Omdraaien het boek, dan kun je met de andere kern verder! Geen uitluidende achterpagina.

Marieke Dubbeldam, het Vinexvrouwtje, schreef dan ook twee inleidingen. Haar beschouwingen zetten beide kernen in het licht van een Leidsche Rijner, die de oude parels van deze stadswijk koestert. Haarzuilens was tot in 2001 Utrecht Vleuten-De Meern binnenhaalde de parel van deze gemeente. Nu zijn de drie kernen kleurrijke parels, maar Marieke nuanceert dit beeld op een ongelooflijk kleurrijke en warme manier. Ze is van de dorpen gaan houden op hartverwarmende manier.

Crone maakt ook bijzondere platen, dank zij zijn liefde voor de mens op de foto en zocht ook bijzondere ansichtkaarten uit. Carl Siegert uit Harmelen en mensen van de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens hielpen hem daarbij. Er zit ook een omslagje bij met fietsroutes. Twee natuurlijk, Vleuten én De Meern. De Historische Vereniging en een paar plaatselijke boekhandels verkopen de bundel.