"Vandaag hebben we stromende regen, met bakken water dat naar beneden kwam, getrotseerd met onze stem voor vrede", zo omschreef een van de deelnemers de Gazademonstratie die zondag in Utrecht plaatsvond.

De vredesmars door Utrecht begon om 14.00 uur op het Vredenburg waar verschillende sprekers te beluisteren waren. Daarbij vond ook een klein incident plaats. GroenLinks europarlementariër Judith Sargentini werd uitgefloten omdat ze de terreurbeweging Hamas veroordeelde. Daarop werden pro-Hamas leuzen geroepen. Op Twitter liet Sargentini weten: “Ik veroordeelde Hamas en kwam niet toe aan de veroordeling van Israël”.

Tijdens de demonstratie, tegen het geweld dat Israel gebruikt in de Gazastrook, regende het veel, maar er waren toch gauw circa 1000 deelnemers te tellen. De organisatie had op meer demonstranten gehoopt maar was met dit aantal ook tevreden.

De politie hoefde niet op te treden. Er was gewaarschuwd dat racistische spreekkoren en Isis-vlaggen niet zouden worden getolereerd. Op het eind van de route waren opnieuw enkele Hamas leuzen te horen maar daar bleef het bij.

Fotograaf Jeroen Stoops maakte een fotoreportage.

Speeches op het Vredenburg. 

GroenLinkser Sargentini doet haar relaas tegen de pers.

Op het Domplein.

Demonstreren kan ook vermoeiend zijn.

Veel vlaggen bij de Gazademonstratie.

Een oproep voor vrede.