Utrechts striptekenaarscollectief/uitgeverij De Inktpot presenteert ‘Maarten’, een album met twaalf korte strips van auteursduo Nico Stolk en Niels Bongers.

De verhalen draaien rond de gelijknamige hoofdpersoon, die binnen het zeer herkenbare decor van de stad Utrecht optreedt als superheld. Niet zozeer om met bovennatuurlijk geweld de misdaad te bestrijden, want de bedreigingen zijn eerder van surrealistische aard, Bijbelse plagen of Hollywoodmonsters.

Hierin vertoont Maarten niet geheel toevallig trekjes van de schutspatroon van Utrecht, Sint Maarten, een heilige die wonderen verrichtte, feitelijk superheld avant la lettre.

De Maarten in dit stripboek echter is een ‘metafysische monteur’. Hij doorziet de mechanismen die de alledaagse realiteit kunnen verstoren, en heeft kennis en instrumenten om de boel te repareren.

Het door planten overwoekeren van de stad kan zo ternauwernood worden gestopt, de sloopgrage reuzenaap getemd, de fascistoïde bezetting opgeheven. Maar het gaat niet altijd even goed...

De vaardig uitgevoerde strips doen qua sfeer denken aan de Arzach-cylus van de Franse tekenaar Jean Giraud onder zijn pseudoniem Moebius. Dat ze grotendeels tekstloos zijn, benadrukt hun surrealistische karakter, iets typisch Utrechts - de stad kende begin vorige eeuw als enige in Nederland een heuse surrealistische beweging. Het tekstloze maakt ook dat de strips over de taalgrens goed te volgen zijn. En de talloze verwijzingen naar lokale zaken en plaatsen maken dit boek voor Utrecht-fielen beslist een feest der herkenning.

Het merendeel van de verhalen is tussen 2003 en 2007 in het kwartaalblad van De Inkpot gepubliceerd, in zwart/wit. Speciaal voor deze bundel is alles ingekleurd, er zijn bovendien twee niet eerder verschenen verhalen aan toegevoegd.

Maarten ligt bij de betere (strip)boekhandel, en is tevens te bestellen via: www.de-inktpot.nl/maarten